Артерії середньовіччя

Війни, набіги, міжусобні війни як невід’ємні складові повсякденності середньовіччя ставила питання безпеки одним з перших на порядку денному при будівництві суспільно важливих споруд культового чи оборонної призначення та житлових приміщень. Так під містами народжувалися їх примарні двійники, загублені в сутінках підземелля зі своїми вулицями, будинками, складами і навіть каплицями.

Минули сторіччя, по землі Європи прокотився руйнівний смерч двох світових воєн ХХ століття, але сліди таємного середньовічного кременецького життя ні-ні та й нагадають про себе: то невгамовне студентське братство, досліджуючи потаємні куточки рідної Альма-матер, наткнеться на величезні кімнати, що розташовувалися орієнтовно під площею між собором і ліцеєм (1887); то відновні роботи принесуть районному відділенню МВС головний біль у вигляді тіл несподівано виявлених прямо перед центральним входом до його будівлі (1960-ті); то в ході будівельних робіт по спорудженню розважального закладу (де нині розташовується лютеранська церква) екскаватор (1970-ті) або кінь в районі автобусної стоянки поруч з замком (1991) проваляться крізь землю; то газівники зіткнуться з несподіваною перешкодою при виконанні робіт на вулиці Базарній (1999).

Із викладеними з тесаного каменю під циліндричними, а часом і хрестовими склепіннями, бруковані з галереями в кілька ярусів лабіринти льохів (ходів) під Кременцем – нерозгадана досі таємниця принадна своєю загадковістю для десятків дослідників-ентузіастів, які не одного разу робили спроби пробратися в глиб віків.

Тільки в останні пару-трійку десятиліть таких походів було зроблено декілька: з вершини гори Бони хід кілька десятків метрів провів археологів за напрямом лікарні на Шумській, а тунель з підвалу магазину “Все для дому”, що на вул. Шевченко, вісімдесят метрів дарував промінчик надії дослідникам, погравши потоками Ірви над їх головами…, але доля-витівниця жорстоко обірвала всі їхні наміри обвалами на подальшому шляху.

Так що таємниці підземного Кременця ще чекають своїх першовідкривачів, які впишуть нові сторінки в історію Волині, розгадавши ребуси Хроноса і відновивши історичні деталі далеких подій старовини.

07-10-2014 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.