Пам'ятник писанці на Хортиці

Історія

Хортицький пам'ятник українській писанці Пам'ятник українській писанці на Хортиці

Час коли цивілізація в її нинішньому вигляді лише зароджувалася, коли на світ ще не з’явилася смертоносна зброя здатна знищувати мільйони, коли світ жив в гармонії з навколишньою природою і лише вдячно вчився використовувати її дари люди поклонялися зовсім іншим богам і їх символам.

Острів Хортиця з його унікальними природними даними був тією землею обітованою, де людина в усі часи могла отримати хліб і притулок серед багатих дичиною земель балок в оточенні надійного захисту рибних дніпровських вод. Мабуть, саме тому в III – II тисячолітті до н.е. тут і з’явилися поселення людини ямної культури, яка залишила про себе нагадування нащадкам у вигляді яйцеподібного святилища.

Потім в грішний світ ступить нога Спасителя і на землі з’явиться християнство зі святом світлого Воскресіння Господнего, символом якого і стане прикрашене розписом яйце як першооснова всього сущого створеного небесами.

Пам'ятник українській писанці на острові Хортиця Пам'ятник українській писанці

По українських землях вже під символом хреста прокотяться війни і революції в боротьбі за право називатися вільними, а древнє капище на острові все чекало свого часу, надійно приховане від очей людських покровом століть.

Стародавній народ пішов у Лету, як і багато після нього. Його сліди на хортицької землі чекали довгих чотири тисячі років, щоб явити світові свої таємниці, і лише в ході проведених на початку нового третього тисячоліття наукових пошуків під егідою Національного заповідника “Хортиця” було виявлено те давнє святилище у формі першоджерела життя на Землі.

А напередодні Пасхального свята (28 березня 2007 року) на святому місці був відкритий пам’ятник українській писанці, що став незабаром місцем жвавого паломництва тих, хто підносить свої молитви Господу в надії на потомство і щасливе сімейне життя.

Через п’ять років (2013) художником Леонідом Нікітіним писанка була заново пофарбована. Нові яскраві символізуючи довголіття, плодовитість і благополуччя під захистом вогню фарби в поєднанні з покривом містичної таємниці минулого і древнім запорізьким орнаментом — ось те, що зробило цей пам’ятник унікальним і відомим на всю Україну.

Архітектура

Запорізький пам'ятник писанці на острові Хортиця Запорізький пам'ятник писанці

Древнє святилище на хортицької землі у вигляді вселенського символу світобудови являє собою виконане з янцевського граніту яйце вагою дев’ять кілограм встановлене в центральній частині острова. Його значні обсяг (обхват – 2,85м, висота – 1,35м), розфарбований у червоно-біло-чорній гамі з використанням традиційних візерунків місцевого розпису, спочиває на постаменті з дикого каменю з сакральною написом “Краса, добробут, родовід”.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Запорізька обл., м. Запоріжжя, о. Хортиця.

Посилання

Як дістатися

По трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий Ріг – Нікополь – Запоріжжя) / Р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). У місті слідувати вздовж центральної вулиці, яка пронизує все місто (Космічна – Леніна – Гребельна – Каширське шосе) до повороту на вул. Сергія Тюленіна, яка через Преображенський міст виходить на Хортицю. На острові прямувати головною до Автопарку, а потім повернути ліворуч по асфальтовій дорозі (напрямок Кінне господарство / Батальйон патрульної служби МВС) до яскравого пасхального символу, розташованого на перехресті доріг.

Маршрутним таксі / електичкою до зупинки “ЦІМЕЖ”, а потім пішки в східному напрямку 15 хвилин уздовж Дендропарку до пам’ятника писанці.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник писанці на Хортиці на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram