Фольклорно-етнографічний центр "Козацька залога"

Історія

Дозорна вежа над центральним в'їздом до фольклорно-етнографічного центру "Козацька залога" на Хортиці Дозорна вежа над центральним в'їздом до кінного театру "Козацька залога"

Два століття славної військової історії козацької вольниці серед продувних всіма вітрами українських степів, де повітря так солодке від дурманячого запаху квітучих трав, а кришталеві води джерел солодкі і нагодовані цілющими мінералами рідної землі – це історія відродження майбутньої вільної нації…

А почалося все ще в XV столітті, коли на спірних землях українських степів Дніпровсько-Донського межиріччя, що знаходилися на стику трьох протиборчих держав (Московії, Речі Посполитої і Кримського ханства), були утворені самостійні бойові табори-поселення, основним ремеслом жителів яких було бойове мистецтво. За мужність, відвагу, вправність, дисципліну і безстрашність козаки здобули собі європейську славу у походах проти турецького султана, кримського хана, польського короля… В аннали історії вони увійшли вже як воїни Запорізької Січі – дитя XVI століття.

Один з павільйонів кінного театру на Хортиці Один з павільйонів хортицького фольклорно-етнографічного центру

І як не намагалося комуністичне керівництво, яке захопило споконвічні козацькі землі після революції 1917-го, але ані розкозачення, ані голодомор, ані переселення та репресії не змогли знищити вільний дух українського народу – відразу ж слідом за падінням радянської влади в Запоріжжі почався рух за відродження славетних традицій предків, одна зі складових якої вилилася в створений на початку 90-х років ХХ сторіччя кінний театр “Козацька залоги”.

Вдале місце розташування фольклорно-етнографічного центру (на краю хортицьких плавнів серед мальовничого урочища з дикими травами в пояс) і ентузіазм засновників стали запорукою швидкозростаючої популярності кінного театру як місця проведення сімейного дозвілля в колоритній атмосфері багатого і гостинного українського села.

Ресторан національної української кухні хортицького фольклорно-етнографічного центру Ресторан національної української кухні "Козацька залога" на Хортиці

А в 1999 році центр відродження козацьких традицій став фактично філією науково-реставраційної лабораторії, коли з дна Дніпра була піднято одне зі справжніх суден легендарних воїнів – “Чайка”, що брала участь у бойових діях часів російсько-турецької війни 1736 – 1739 років.

Незабаром (2004 рік) центр прихистив під своїм крилом і другий корабель з дніпровських глибин – “Бригантину” того ж часу споруди, яка доповнила собою експозицію, до якої на той час приєдналися фрагменти інших плавзасобів та їхні частин, протистояння легкої флотилії козаків всієї потужності флоту турецького султана, під час кровопролитних протистоянь за українську землю, вихід до Чорного моря і півострів Крим.

Архітектура

Фольклорно-етнографічний центр з кінним театром "Козацька залога" на Хортиці Фольклорно-етнографічний центр "Козацька залога"

Розташований в південній частині острова Хортиця практично біля самої межі плавнів фольклорно-етнографічний центр “Козацька залоги” являє собою невелику прямокутну (100м х 75м) територію обгороджену дерев’яним частоколом з невеликою дозорною вежею над центральним в’їздом і великим ангаром “Історії дніпровського судноплавства” в північно-східній частині.

Комплекс його внутрішніх автентичних козацьким часам будівель складається з розписаних українськими орнаментами одноповерхових глинобитних хат-мазанок оперезаних тиночками, дерев’яних навісів, які захищають печі і відвідувачів ресторану національної кухні від примх природи, і плаців, де безпосередньо проходять самі вистави.

Пам’ятки

Оборонний периметр хортицького кінного театру Оборонний периметр кінного театру на Хортиці

Експозиція ж цього самобутнього комплексу різноспрямована і цікава: так поряд з уже згаданим вище Музеєм дніпровського судноплавства, експонатами якого є “Чайка”, “Бригантина” і безліч складових частин суден, представлені для огляду тематичні павільйони на відкритому повітрі “Кузня” і “Гончарня”, а в приміщеннях українських хат можна помилуватися багатою колекцією прасок (сягає трьохсот примірників) і яскравих вишитих рушників, побачити унікальні екземпляри козацької зброї і предмети народного побуту, гармонійно вписані в навколишній антураж, вивчити історію Хортицького кінного полку Чорних запорожців.

Розташований ж на території етноресторан, де можна скуштувати смачні традиційні страви української кухні, і захоплююче кінне шоу з можливістю самому проїхатися на прекрасному коні не залишать байдужими жодного відвідувача.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., м. Запоріжжя, о. Хортиця, вул. Заповідна, 23.

Тел .: (061) 701-24-81, 224-34-02.

Офіційний сайт: http://www.zp-kazaki.com

Посилання

Як дістатися

По трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий Ріг – Нікополь – Запоріжжя) / р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). У місті прямувати вздовж центральної вулиці, яка пронизує все місто (Космічна – Леніна – Гребельна – Каширське шосе) до повороту на вул. Сергія Тюленіна, яка через Преображенський міст виходить на Хортицю, а далі по головній в південному напрямку через Скіфський стан до кінного театру.

Маршрутним таксі №91 від ДК Кірова до кінцевої (селище Овочівників), а потім пішки в південно-західному напрямку 20-25 хвилин уздовж фруктових садів до “Козацької залоги”.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Фольклорно-етнографічний центр "Козацька залога" на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram