Святилище мідного віку на Хортиці

Історія

У ті давні часи, коли людина лише вчилася пізнавати суть і властивості речей цього світу, щоб пристосовувати їх для своїх потреб тим самим полегшуючи собі життя, в той час як незрозуміле і страшне оточувало з усіх боків, для захисту була потрібна віра-оберіг, що допомагала б здолати усі тяготи буття.

Хортицький Кромлех святилища мідного віку Кромлех святилища мідного віку на Хортиці

Кінець V – початок IV тисячоліття до н.е. Мідний вік. Заповідний благодатний острів Хортиця серед повноводного, багатого рибою Дніпра. Все це склалося в настільки сприятливі умови, що було вибрано для поселення народом, ім’я якого загубилося у віках. Похоронні ями, кургани, святилища на честь небесних світил – ось і все, що зберегла історія в нагадування про нього, надійно вкривши товстим шаром грунту.

Пролетять в одну мить над запорізької землею багаті значущими і не дуже подіями століть, а магічні кола на честь Сонця і Місяця будуть надійно зберігатися під землею, поки під час будівництва-відродження Запорізької Січі в 2005-му вони випадково не будуть виявлені археологами.

Після цього три роки тривати дослідження (до 2008 року), в ході яких буде знайдений цілий культовий комплекс з дванадцяти кромлехів (кіл з поставлених вертикально каменів) з сімома вівтарями, що став справжнім скарбом для наукового співтовариства Національного заповідника “Хортиця”.

Після закінчення робіт місце унікальної знахідки було законсервовано, а в якості орієнтира у дерев’яного частоколу фортеці було залишено одне невелике коло з невисоких каменів, як дороговказ концентратора світу тіней прихованого глибоко під землею від цікавих очей, але не втраченої від цього великої сили, яка невидимою пеленою огортає це місце.

Архітектура

Храмовий комплекс мідного віку, розташований на площі в сто квадратних метрів поряд з східною стіною запорізької фортеці, являє собою дванадцять знайдених непересічних кіл витягнутих по осі захід-схід (від великих до поступово зменшуваних) і сім розташованих між ними закладок-вівтарів, імовірно присвячених небесним світилам.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Запорізька обл., м. Запоріжжя. о. Хортиця, орієнтир – фортеця Запорізька Січ.

Посилання

Як дістатися

По трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий Ріг – Нікополь – Запоріжжя) / р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). У місті слідувати: з Лівого берега по головній (Космічна – Леніна – Гребельна – Каширське шосе) через міст Преображенського або з Правого берега бул. Вінтера (перед Дніпрогес) – кільце – вул. Таганська – Арочний міст на Хортицю, а потім у напрямку Музею козацтва в північній частині острова, звідки пішохідна доріжка виходить до Запорізької Січі та святилища мідного віку.

Маршрутним таксі до Музею козацтва, а потім пішки 5 хвилин ходу в східному напрямку до фортеці по вказівниках, біля стін якої знаходиться храмовий комплекс.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Запорізька Січ на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram