Запорізький млин на Хортиці

Історія

Запорізький млин на острові Хортиця Млин на Хортиці

Запорізький млин – монументальне творіння дерев’яного зодчества, яке прикрашає кордон плавнів легендарного запорізького острова на Дніпрі, хоч завдяки шляхетності потемнілого дерева і автентичності споруди виглядає древнім старцем, насправді є продуктом кропіткої праці майстрів третього тисячоліття.

Так ідея спорудження млину зародилася у групи ентузіастів та представників Національного заповідника “Хортиця” ще на початку 2000-х, але втілити такий грандіозний поре по силам було лише із залученням майстрів своєї справи, які в даному випадку були представлені співробітниками Черкаського музею етнографії, що мали певний досвід з будівництва такого виду споруд, що з успіхом працюють і донині.

Для реалізації проекту в якості зразка були обрані характерні для Нижнього Придніпров’я вітряки XIX століть, що було обумовлено гармонійністю загальної картини місцевої етнокультури. Адже за сторіччя використання цих єдиних винайдених людиною механізмів, вони придбали в кожній країні або краї самобутні відмінності і специфічні прилади. Конкретно ж на запорізьких землях ними заправляли запрошені російською імператрицею Катериною II (1729 – 1796) меноніти, що наклало на їхній вигляд свій відбиток.

Центральний фасад млину на острові Хортиця Центральний фасад хортицького млину

А в 2008 році запорізький млин, споруджений як один з експонатів фольклорно-етнографічного центру Козацька залога, був запущений в дію. І зараз він продовжує свою нелегку працю з добування хліба насущного завдяки диханню і силам рідної землі, будучи унікальним для цієї місцевості туристичним об’єктом, де з намеленого дідівським способом борошна можна скуштувати смачних пирогів і послухати байки старого мірошника.

Архітектура

Дерев’яне чотирикутна в плані двоповерхова будова під двосхилим дахом з дерев’яним ганком в південно-східній частині і величезними шістью поверненими під кутом лопатями на західній знаходиться в південній частині Хортиці недалеко від кордону плавнів навпроти центру “Козацька залога”.

Внутрішній устрій млину, розташованого на невисокому постаменті-опорі серед балки з різнотрав’ям, простий: перший поверх служить для приймання зерна й складування готової продукції, а на другому знаходиться безпосередньо сам її механізм, що складається з гігантських жорен і лопатей, що передають їм рух.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Запорізька обл., м. Запоріжжя, о. Хортиця (орієнтир фольклорно-етнографічний центр “Козацька залога”).

Посилання

Як дістатися

По трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий Ріг – Нікополь – Запоріжжя) / р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). У місті слідувати по головній (Космічна – Леніна – Гребельна – Каширське шосе) до повороту на вул. Сергія Тюленіна, через Преображенський міст виходить на Хортицю. Далі – по головній, наступною в південному напрямку через Скіфський стан до млина (орієнтир – кінний театр).

Маршрутним таксі №91 від ДК Кірова до кінцевої (селище Овочівників), а потім пішки в південно-західному напрямку 20-25 хвилин уздовж фруктових садів до “Козацької залоги”, де розташований вітряк.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Фольклорно-етнографічний центр "Козацька залога" на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram