Музей Запорізького козацтва на Хортиці

Історія

Хортицький Музей історії Запорізького козацтва Музей історії Запорізького козацтва на Хортиці

Багата історія унікального за природними характеристиками острова на Дніпрі, що почала свій шлях на землі разом з першою людиною, зберігає у своїх надрах чимало таємниць, лише зрідка являючи здивованому людству один зі своїх дарів. Адже тільки за наявними даними з епохи бронзи тут побували представники всіх народів, що населяли Європейський континент.

Святилища, городища, храми, кургани почали з’являтися на Хортиці, згідно вже знайденим артефактам, з часів неоліту (десять тисяч років до н.е.), і кожен новий період людської історії лише доповнював вигадливий малюнок її оздоблення. Всі епохи зібрані на невеликому захищеній бурхливими водами Дніпра ділянці суші просто не могли не зацікавити дослідників, які почали вивчення острова в 1970-х згідно новій доктрині “Про увічнення пам’ятних місць, пов’язаних з історією Запорізького козацтва” центрального комітету комуністичної партії України.

За два роки посиленої вишукувальної роботи на острівній частині, в ході підводних експедицій навколо нього, дослідження берегової лінії Дніпра, вивчення державних та міжнародних (Росії, Туреччини, Польщі) архівів співробітниками-ентузіастами були зібрані сотні експонатів, що склалися в унікальну експозицію, для якої вже був розроблений проект будівлі. Ось тільки постати перед публікою їм не судилося…

Оглядовий майданчик запорізького Музею історії Запорізького козацтва на Хортиці Оглядовий майданчик хортицького музею козацтва

Перший відкритий 14 жовтня 1983 року після двох десятиліть битви за право існування музей на острові, біля витоків якого стояла українська інтелігенція, крокуючи строго дотримуваної політики комуністичної партії країни рад при настільки багатій різноманітності оточуючих анналів був, в основному, присвячений радянському періоду, хоч і називався “Музей історії Запоріжжя”. Козацтву тут був відведений один зал з досить бідною експозицією.

Лише з зорею нової доби в 2004 році після дванадцятирічної реекспозиції, не дивлячись на те що музей став називатися Історії козацтва, колекція на Хортиці заграла перед глядачами всіма гранями своєї багатоликої краси: тут і старовина запорізької землі, і Київська Русь в пору свого розквіту, і козача вольниця, і менонітські поселення, і будівництво Дніпрогес, і звичайно ж трагічні події ХХ сторіччя застиглі в предметах побуту, зброї, сакральних атрибутах і чотирьох постійнодіючих діорамах.

У 2015 році музей було закрито на капітальну реконструкцію, щоб через три роки повністю оновленим зібрати під своїм дахом знайдені на острові експонати всіх часів і культур, що залишили свій слід на Хортиці, і намалювати заворожливу гармонійну картину світової історії через призму одного окремо взятого унікального куточка планети Земля, яким пощастило володіти України.

Архітектура

Центральний фасад запорізького Музею козацтва на Хортиці Центральний фасад Музею Запорізького козацтва на Хортиці

Складнопрофільна будівля Музею історії Запорізького козацтва являє собою дві основні складові: двоповерховий г-подібний в плані периметр центрального фасаду з утопленими в глибоких нішах прямокутниками вікон і одноповерховий східний корпус з внутрішнім квадратним двориком, де ростуть дерева, з’єднаними між собою скляними переходами.

Її великий внутрішній простір, у якому тільки експозиційна площа займає 1600 квадратних метрів, здатна під своїм крилом розмістити не тільки всі зали музею, а й науково-організаційний відділ Національного заповідника “Хортиця”.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., м. Запоріжжя, о. Хортиця, вул. Старого Редуту, 9.

Тел.: (0612) 24-36-91.

Посилання

Як дістатися

По трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий ріг – Нікополь – Запоріжжя) / р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). У місті слідувати: з Лівого берега по головній (Космічна – Леніна – Гребельна – Каширське шосе) через міст Преображенського або з Правого берега бул. Вінтера (перед Дніпрогес) – кільце – вул. Таганська – Арочний міст на Хортицю, а потім в північно-східному напрямку до будівлі музею, біля якого знаходиться парковка.

Маршрутним таксі №50, прямуючим від пр. Металургів Запоріжжя до Музею козацтва на Хортиці.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Музей Запорізького козацтва на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram