Церква святої Ольги в Запоріжжі

Історія

Храм-каплиця на честь святої княгині Ольги в Запоріжжі Запорізький храм-каплиця рівноапостольної княгині Ольги

Запорізька земля здавна славилася своєю набожністю і силою віри, з якими козаки йшли в похід, а селяни виходили в поле, щоб гідно виконати визначену їм небесами місію. Не дивно, що однією з перших споруд, що зводилися тут поселенцями, завжди була церква. Цю п’ятсотлітню традицію не могли викорінити навіть десятиліття войовничого атеїзму, із заходом якого знищені храми повстали з попелу, а нові – стали органічно вписалися в сучасність.

22 травня 2009 року в покинутому куточку символу трудового подвигу запорожців, який колись прикрашав літній кінотеатр, блаженний митрополит Володимир благословив закладку першого каменя в основу майбутньої християнської святині під патронатом благодійного фонду святого рівноапостольного князя Володимира. Так було покладено початок будівництва нового православного комплексу.

А офіційне відкриття цієї невеликої каплички 12 жовтня 2012 року стало передвісником появи на центральній вулиці Запоріжжя нової перлини храмової архітектури, як ім’я дане їй при освяченні на честь рівноапостольної княгині Ольги (902 – 969) – першого посланника християнства на землях Київської Русі, щоб через покоління її онук Володимир Святославич (960 – 1015) звернув у православ’я всі українські землі.

Так що нині храм святої Ольги, що прикрасив собою одну одну із зелених перлин центральної міської вулиці, є опорою віри і благословення не тільки для місцевих жителів, а й будівництва храму святого рівноапостольного князя Володимира, що ведеться поруч при сприянні все того ж благодійного фонду.

Архітектура

Південно-східний фасад запорізькій церкві святої рівноапостольної княгині Ольги Південно-східний фасад церкві святої Ольги в Запоріжжі

Розташована в східному куті парку Слави Запоріжжя хрестоподібна в плані церква святої Ольги під зімкненою покрівлею центрального купола-домінанти при своїх відносно скромних розмірах (7м х 7м) є яскравим представником храмової архітектури завдяки мозаїчним зображень святих на виступаючих краях осей грецького хреста в оточенні парних колон коринфського ордера.

Багатий внутрішній декор храму складають художній розпис на біблійні мотиви, що прикрашають простір від підлоги до вершини склепіння, ажурні відтворені по зображеннях XVIII сторіччя різьблені покриті сусальним золотом деталі та іконостас з домінуванням ікони прародительки хрестителя Київської Русі.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., м. Запоріжжя, пр. Леніна, 161б.

Посилання

Як дістатися

По трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий Ріг – Нікополь – Запоріжжя) / р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). У місті головною (Космічна – Леніна – Гребельна – Каширське шосе) до парку Слави, в західному куті якого на перетині пр. Леніна і вул. Південноукраїнській розташований храм.

У Запоріжжі – громадським транспортом, прямуючим по пр. Леніна, до зупинки “Бульвар Шевченка”.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Церква святої Ольги в Запоріжжі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram