Запорізький театр молоді (юного глядача)

Історія

Театр молоді (ТЮГ) Запоріжжя Запорізький театр молоді

Закінчення у травні 1945-го однієї з найбільш кровопролитних воєн в історії принесло запорізькій землі період бурхливого розвитку та будівництва, коли людський розум хотів якнайшвидше знищити всі зримі нагадування про велику трагедію, спорудивши на руїнах квітучі парки і прекрасні архітектурні шедеври, щоб мирне життя вступило у права всією повнотою своїх сил.

Одним з найбільш масштабних громадських дітищ того періоду став будинок культури тих, хто своїми руками мрії втілював у життя – будівельників, якому надалі судилося стати рідною домівкою для молодіжного театру. Його інтенсивне спорудження на кордоні заводського району та житлової забудови почалося в 1949-му, а вже через рік помпезна будівля, що коштувала нечуваних грошей, була введена в експлуатацію, ставши улюбленим місце проведення дозвілля городян у розслаблюючій обстановці з м’якими меблями, більярдною і буфетом.

Медальйон комедії на фасаді колишнього запорізького ТЮГ Медальйон комедії на фасаді ТЮГу в Запоріжжі

На площі перед ДК Будівельників Запоріжжя в 1950-х за радянською традицією звели пам’ятник вождю світового пролетаріату, який, не простоявши і двох десятиліть, був демонтований з формулюванням “недоречності” у зв’язку зі зведенням в 1972 році поруч будівлі цирку.

1970-ті ж стали, воістину, епохою розквіту культурної складової життя столиці запорізьких земель, чому сприяло відносне ослаблення цензури правлячого режиму при відносно стабільній економічній складовій. Одним з вдалих молодих починань того періоду можна назвати створення міського Театру юного глядача, який вперше вийшов на велику сцену в ДК Титан 20 листопада 1979 року з постановкою “Драматична пісня”.

Творчий колектив під керівництвом Олександра Короля, що не має власного притулку, в перебігу багатьох років боровся за своє існування, блукаючи по різним приміщенням і сценам, проводячи репетиції в будівлі на Центральному бульварі, а театральні постанови представляючи на строгий суд публіки в залах ДК Титан, КЦ ім. Глінки… Лише в на зорі нового тисячоліття трупа (з 1988 року перейменована на театру молоді), отримала свій кут – аварійну будівлю на перетині вулиці Патріотичної і Центрального бульвару.

Центральний фасад театру молоді в Запоріжжі Центральний фасад Запорізького театру молоді

ДК Будівельників на зламі епох переживав не найкращі свої часи. Період занепаду кілька скрашували молодіжні об’єднання, які, змінюючи один одного не давали остаточно прийти будівлі у запустіння. Останнім з їх числа тут квартирував Запорізький обласний центр молоді та студентів у 2004 – 2005 роках.

Але, мабуть, пріоритети місцевих чиновників схилялися на користь театрального мистецтва, тому що в 2005 році була проведена рокіровка: театр 11 липня отримав ключі від колишнього ДК Будівельників, а молодіжний центр зайняв звільнене приміщення колишнього Будинку політпросвіти.

З тієї пори театр запорізької молоді повністю виправдовує свою назву і приречення, ставши надійним осередком культури юних сердець не тільки серед глядачів, а й нових служителів Мельпомени, чому гідним підтвердженням служать численні нагороди регіональних та державних конкурсів та звання академічного, яке колектив отримав у 2012 році.

Архітектура

Центральний фронтон запорізького молодіжного театру Фронтон молодіжного театру Запоріжжя

Створений за канонами модного в середині ХХ століття в країні рад стилі еклектики за типом сталінського ампіру будівля театру являє собою двоповерховий витягнутий в плані прямокутник (60м х 25м) з шестиколонним масивним портиком коринфського ордера перед центральним входом, на який спирається розірваний ступінчастий фронтон з написом “ Запорозькій театр молоді “.

Виразний архітектурний вигляд звичайній будівлі з залом на п’ятсот місць надає велика кількість ліпних елементів якось: обрамлення аркових і прямокутних вікон, масивний лобовій карниз на кронштейнах, членуючи міжвіконний простір колони і пілястри коринфського ордера, ростовка стін та інше.

додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., М Запоріжжя, вул.40 років Радянської України, 59.

Тел .: (061) 236-16-70, 236-16-71, 236-16-72.

Офіційний сайт: http://www.teatrmolodi.zp.ua

Посилання

Як дістатися

По трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий Ріг – Нікополь – Запоріжжя) / р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). По місту прямувати уздовж головної (Космічна – Леніна – Гребельна – Каширське шосе), а потім повернути на вул. Лермонтова, на перетині якої з вул. 40 років Радянської України знаходиться ТЮГ.

У Запоріжжі громадським транспортом, що іде уздовж пр. Леніна до зупинки “Універмаг Україна”, а потім по вулиці Лермонтова в північному напрямку піднятися до молодіжного театру.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Запорізький театр молоді на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram