Стела Металургів Запоріжжя

Історія

Запорізька стела Металургів Стела Металургів у Запоріжжі

Колись давно на зорі існування Запоріжжя, як однієї з металургійних столиць України, десь на кордоні між селом Вознесенка і колишнім Олександрівськом було покладено початок майбутньому центру галасливого міста. Хоча, це був всього-лише житловий квартал ім. Крупської для працівників металургійного заводу ім. Петровського згідно плану забудови 6-го хутору кінця 1920-х.

Лише через десятиліття з підвищенням статусу робітничого селища на ім’я “Соцмістечко” до центру сучасного (на той момент часу вже чвертьмільйонного) міста головну його вулицю, що звалася Алея Ентузіастів ім. Серго Орджонікідзе, стали ототожнювати з металургійними підприємствами і відповідно облаштовувати (були запущено лінії громадського транспорту, облагороджено зелені насадження, створено соціальну інфраструктуру).

Як центральна артерія молодого Запоріжжя, вулиця за чверть століття в дусі часу змінила три назви (Алея Ентузіастів, пр. Тараса Шевченка, пр. Сталіна), поки в 1956 році за нею не закріпилася самою долею визначена назва. А сім років потому на честь святкування тридцятої річниці запуску першої доменної печі на березі Дніпра на її межі з Заводським районом був споруджений перший пам’ятник трудівникам-металургам у вигляді могутнього сталевара.

Однак, до благоустрою центральної частини у адміністративної влади міста руки дійшли аж на початку нового третього тисячоліття, коли в ході реконструкції проспекту Металургів 2002 року на перетині з центральною міською магістраллю з’явилася стела містоутворюючих підприємств.

Західний фасад стели Металургів Запоріжжя Західний фасад стели Металургів

І хоча не всі городяни адекватно сприйняли новаторський підхід в облаштуванні центру сучасного Запоріжжя, стела Металургів органічно вписалася в сучасний урбаністичний ландшафт, щоб перегорнути нову сторінку в книзі історії міста на знаменитих Дніпровських порогах.

Архітектура

Восьмиметрова чотиригранна спрямована вгору піраміда в оточенні гранітних стовпчиків і почесної шеренги флагштоків являє собою відображену в металі працю сотень тисяч працівників металургійних підприємств, яким місто зобов’язане існуванням і нинішнім рівнем свого економічного розвитку.

Так рукою майстра зразки вироблених в Запоріжжі металів були зібрані в єдиний символ цілої галузі: переплетені між собою різні види безформних рудників із зображенням епізодів нелегкої праці сталеварів над укритим гранітними плитами постаментом на вершині стели переходять у високотехнологічні марки сталі строгих ліній і маленькі ідентифікаційні таблички виробників металургійної продукції міста.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Запорізька обл., м. Запоріжжя, пр. Металургів.

Посилання

Як дістатися

По трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий Ріг – Нікополь – Запоріжжя) / р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). У місті прямувати по головній (Космічна – Леніна – Гребельна – Каширське шосе) до перетину з пр. Металургів, де розташована стела.

По місту – громадським транспортом, що прямує крізь центр, до зупинки “пр. Металургів”.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Стела Металургів Запоріжжя на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram