Острів Дубовий на Дніпрі

Історія

Дніпровський Дубовий острів в районі Хортиці Дубовий острів на Дніпрі біля Хортиці

Колись велика його частина була надійно схована прохолодним покривалом дніпровських вод від цікавого людського ока; лише сила людської думки змогла зробити неможливе – підняти його з річкових глибин, хоча зроблено це було і не навмисно, а внаслідок будівництва ДніпроГЕС (початок 30- х років ХХ століття).

Після закінчення будівництва гідроелектростанції дніпровські пороги вище платини поринули в безодню швидких вод, а нижче – вийшли на світло земне. Так на карті Дніпра з’явилася нова гряда між дамбою і Хортицею, серед яких один острів відрізнявся своїм зеленим оздобленням, що складалося в основному з невеликих дубів у його південній частині. Стародавні українські символи могутньості роду і дали ім’я кам’яної цій скелі.

З плином часу острів Дубовий так і залишився у звичному людському розумінні нежилим, але численні зграї водоплавних птахів по праву вважають його своїм домом, а численні туристи – однією з визначних пам’яток, яка дозволяє побачити Хортицю в мініатюрі (острів за своїми контурам дуже її нагадує: високі скелі в північній частині з поступовим зниженням рівня на південь). Хоча деякі бачать в ньому обличча знаменитого єгипетського Сфінкса або розпластаної на водній гладі черепахи.

Як би там не було, але гранітні оголення нижче греблі ДніпроГЕС є невід’ємною частиною навколишнього ландшафту, який зі всією наочністю дає можливість хоч від частини уявити як раніше виглядали знамениті дніпровські пороги.

Архітектура

Східна частина Дубового острова на Дніпрі в районі Хортиці Східна частина Дубового острова

Острів Дубовий, розташований між дамбою гідроелектростанції і північним краєм Хортиці являє собою виступ древніх гранітів, вік яких сягає двох мільярдів років. Відносно невеликі його розміри (довжина близько 200м при ширині до 80м) все ж завдяки пам’ятним контурам з піднесенною північною частиною, яка полого йде під воду на півдні, роблять скелю однією з візитних карток Запоріжжя.

Світ флори, представлений декількома видами мохів, однорічними травами, кущами родини пасльонових, невеликими представниками самосіву дубів і тополь, оздоблює південну частину гранітного дозорного дніпровських просторів.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Запорізька обл., м. Запоріжжя (р-н о.Хортиця).

Як дістатися

По трасах Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Чонгар – Сімферополь) / Н08 (Дніпропетровськ – Запоріжжя) / Н23 (Кривий Ріг – Нікополь – Запоріжжя) / р37 (Бердянськ – Запоріжжя) / Т08 03 (Маріуполь – Запоріжжя). У місті по головній (Космічна – Леніна – Гребельна – Каширське шосе) до дамби ДніпроГЕС, з якої відкривається чудовий вид на острів.

Міським транспортом до греблі або Хортиці, поряд з якою розташовані гранітні оголення Дубового на Дніпрі.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Острів Дубовий на Дніпрі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram