Будинок В.Е. Гаєвського

Історія

Будинок міського голови Бердянська В.Е. Гаєвського Будинок В.Е. Гаєвського в Бердянську

У далеких 30-х роках XIX століття звідси починалася літопис Бердянська як великого торгово-промислового центру приазовських земель, адже ім’я її було вписано в план міської забудови власноруч намісником імператорської корони графом Михайлом Семеновичем Воронцовим (1782 – 1856) відповідно до найнижчого прохання Василя Костянтиновича Крижанівського (1805 — 1883). Вулиця Зелена.

Хто був будівельником і першим власником будинку на Зеленій 21 достеменно не відомо,. В другій половині XIX століття він перебував у власності Владислава Еразмовича Гаєвського (1846 -), який десять років був міським головою Бердянська, а з 1907 займав пост голови повітового зібрання. Тому не дивно, що будинок за своєю архітектурою більше нагадує невеликий палац.

Центральний фронтон колишнього будинку міського голови В.Е. Гаєвського в Бердянську Центральний фронтон будинку В.Е. Гаєвського

Ті, що прийшли до влади на хвилі більшовицького перевороту 1917 року, визначили розкішну будівлю колишньої резиденції дворянського роду в центрі міста під революційний трибунал. Але проводити судилище самозваним вершителям долі довелося недовго – в квітні 1918-го в Бердянську відбулося антикомуністичний народне повстання, їх керівників розстріляли, а багато “борці за ідею” втекли геть.

Після остаточного встановлення радянської влади на приазовській землі в 1920-х колишній будинок Гаєвського з причини своєї презентабельності довгий час використовувався для розміщення різних адміністративних установ, і тільки в післявоєнні роки знайшов себе в служінні на благо суспільству в якості Міської поліклініки.

І зараз стіни, які сояли біля витоків служби поліклініки в Бердянську, метою існування якої є профілактика, діагностика та амбулаторне лікування, переживши два грандіозних будівельних періоди (в 1960-і до будівлі був прибудований триповерховий корпус терапевтичного відділення, а в 1998 році – проведена повна реконструкція старовинної перлини методом народного будівництва), продовжує виконувати свою високу місію збереження здоров’я і життів городян.

Архітектура

Колонний портик бердянської міської поліклініки (будинку Гаєвського) Колонний портик бердянської міської поліклініки

Двоповерхова г-подібний в периметрі (80м х 15м, довжина південного крила – 30м) цегляний потинькований колишній будинок Гаєвського під чотирисхилим дахом відрізняє витончене оздоблення зовнішніх фасадів в стилі стриманої неокласики: двоповерховий колонний портик іонічного ордера, балясини балюстради центрального входу, сандрики і лиштви віконних прорізів, лобовий карниз на кронштейнах – поєднання строгих ліній при легкості основного силуету.

Ліпний же візерунок чаші Гіпократа з лаврово-дубовим вінком на центральному трикутному фронтоні в обрамленні складнопрофільного карнизу на масивних кронштейнах – надбання другої половини ХХ століття, коли будівля вже стала медичною установою.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., м. Бердянськ, вул. Земська, 21.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е58 (М14) (Одеса – Миколаїв – Херсон – Нова Каховка – Мелітополь – Бердянськ – Маріуполь) до повороту на Бердянськ. По місту: уздовж Східного проспекту до повороту на вул. Земську, на яку виходить боковий фасад міської поліклініки.

Міжміським транспортом до Бердянська, а потім від вокзалів вздовж вул. Земської до колишнього будинку міського голови Гаєвського.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Будинок В.Е. Гаєвського на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram