Водограй "Купідон" в Бердянську

Історія

Фонтан "Купідон" в Бердянську Фонтан "Купідон"

Спекотний літній полудень, абсолютна тиша Стрибога і тільки легкий гуркіті морських хвиль в грі з розсипом прибережного золотого піску, якому вторить десь в серці старого міста срібний молодий голос фонтанних струменів, даруючи цілющий струмінь прохолоди для ще одного ковтка повітря.

Традиція встановлення водограїв в Бердянську почалася давно – в ще в дореволюційний період, коли в місті було встановлено великий фонтан “Жаби”, який було знесено на початку 1950-х у зв’язку з будівництвом “Будинку рад” і багатоповерхівок поруч з ним.

Радянський період принесе курортній перлині цілий розсип нових рукотворних шедеврів джерел цілющої вологи. Перед школами і лікарнями, заводами і пансіонатами, в парках і поряд з дитячими садами… Але кожен з низ зникне всього через кілька років, знищений немилосердною рукою Часу, який не пощадить крихкий матеріал виготовлення і граючи зруйнує його в своїх немилосердних обіймах.

Фігура діви бердянського водограю "Купідон" Фігура діви фонтану "Купідон"

Нова зірка фонтанів зійшла в 1998 році зі вступом на посаду мера реформатора Валерія Олексійовича Баранова і появою нової плеяди меценатів таких як Шаповалов Євген Іванович, перший з яких став ініціатором і натхненником перетворення старого центру Бердянська на сучасний архітектурний ансамбль, а другий – безоплатно подарував місту привезений з далекої Німеччини водограй “Купідон” і встановив його на власні кошти в південній частині модернізованого Азовського проспекту.

Так що відкритий навесні 1999 року шедевр фонтанного зодчества, не дивлячись на численні замахи на цілісність конструкції вандалів, і нині прикрашає головну вулицю променаду курортної мекки на березі Азовського моря, кожного разу підіймаючись з попелу в первозданному вигляді.

Архітектура

Фигурки мальчиков-купидонов фонтана в Бердянске Фигурки мальчиков-купидонов

Майстерно виконані фігурки чотирьох хлопчиків в пов’язках на стегнах з кувшинами в руках, встановлені всередині восьмикутної облицьованої мармуровим плитами чаші об’ємом 5,5м³ водограю (площею 8м²) виступають хранителями головного вінця композиції – тонкого силуету діви в спадаючому з лівого плеча хітон, яка виливає воду з віднику в жолоб.

Скульптура дівчини встановлена на вершині піраміди з чотирьох поступово зменшуваних в діаметрі чаш, з яких вода плавним муаровим покривалом через край в листах аканту спадає до мармурового кубічного п’єдесталу, створюючи незабутній образ архітектурного шедевра.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Запорізька обл., м. Бердянськ, пр. Азовський (південна пішохідна частина).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е58 (М14) (Одеса – Миколаїв – Херсон – Нова Каховка – Мелітополь – Бердянськ – Маріуполь) до повороту на Бердянськ, потім вздовж Східного проспекту – вул. Морський, яка виходить до пішохідної частини Азовського, де розташований фонтан “Купідон”.

Громадським міжміським транспортом до Бердянська, а потім – пішки вздовж вул. Морський чотири квартали до пішохідної зони Центральної алеї з водограєм в південній частині.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Водограй "Купідон" в Бердянську на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram