Пам'ятник Шевченку в Дубно

Історія

Його пісня звучить через століття голосом самої України. У кожному рядку його віршів, поем, балад тихий шепіт багатьох поколінь предків, що давно пішли в світ тіней, які страждали, боролися і перемагали за свободу – всіх тих, кому сучасна країна зобов’язана своїм існуванням. Його твори ліричні і полум’яні, сумні і веселі, але в усі часи актуальні, самобутні і неповторні. Його ім’я Тарас Григорович Шевченко (1814 – 1861).

Життєвий шлях великого поета перетнув чимало доль людей і міст, але в кожної він залишив свій незримий слід назавжди, як підтвердження української автентичності і непереможної жаги волі. Дубно заслугував цієї честі під час тривалого періоду його перебування на рідній землі 1845 – 1847 років, яке митець прикрашав періодичними подорожами по Київщині, Поліссю і Волині.

До стародавнього міста в серці Волині Кобзар прибув в золоту пору осені листопада 1846 року, коли з дерев високих терас стародавнього замку один за одним зривалися в безодню і кружляючи завмирали на березі повноводної річки жовтогарячі і багряні листя, а його творче та особисте формування увійшло в завершальну стадію, щоб перетворити Шевченка на того, чиє ім’я узнає весь літературний світ.

Потім в пошуках витоків української ідентичності будуть Кирило-Мефодіївське братство, посада вчителя малювання в Київському університеті святого Володимира, збірник “Три літа”… і арешт 5 квітня 1847-ого, конвой до Петербурга, в’язниця Третього відділення імператорської канцелярії, заслання рядовим в Оренбурзький окремий корпус із забороною писати і малювати.

Ще чотирнадцять років гонінь влади, відданою любові народу … і Великий український пророк, який сказав: “Нехай буду я і селянським поетом, аби поетом; більшого мені і не потрібно” звернеться в пил землі, назавжди ставши легендою і гласом рідного народу, який продовжить жити за його заповітами.

Але має пройти ще півтора століття, а багатостраждальна земле – пережити дві світові війни ХХ століття, голодомор і репресії кривавого радянського режиму, перш ніж його улюблена України 24 серпня 1991 року на уламках тоталітаризму юридично отримає довгождану незалежність. Як її передвісника 16 липня в Дубно з’явиться пам’ятник Великому Кобзарю, споруджений на кошти городян на лобному місці багато років займане статуєю “вождя світового пролетаріату”.

Через два десятиліття, коли країна буде зі зброєю в руках відстоювати від простягнутих лап імперії свою незалежність (2014 -), дубенський пам’ятник Тарасу Шевченку стане місцем стихійного народного меморіалу полеглим в російсько-українській війні воїнам, особи яких дивляться на цей світ з фотографій в простих рамках у його підніжжя.

Архітектура

Дубенський пам'ятник Тарасу Шевченку Пам'ятник Шевченку в Дубно

Один з найпрекрасніших пам’ятноков співцеві української душі – витвір скульптора Л.Л. Бризнюка – являє собою весь життєво-творчий шлях поета, пройдений від босоногого селянського хлопчика до сивочолого мудрого Кобзаря, як історія народження легенди української землі, що стоїть на вершині п’єдесталу української літератури, відомої всьому світові.

Три майстерно виконані фігури пам’ятника Шевченку в Дубно – застиглий в камені час в юній наївності маленького хлопчика, що спирається на плече Кобзаря з важким вантажем років, що заплутався в довгих вусах, і молодика, який вибрав свій нелегкий шлях борця за життя і свободу свого народу через чорнило і фарби, яких російська влада в усі часи боялася більше ніж зброї.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Рівненська обл., м. Дубно, вул. Данила Галицького.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е40 (М19) (Доманове – Ковель – Луцьк – Дубно – Кременець – Тернопіль – Чернівці), що проходить через місто по вул. Замковій, до повороту на вул. Данила Галицького, на якій знаходиться пам’ятник Тарасу Шевченку (орієнтир Будинок культури).

Громадським транспортом до Дубно, а потім три квартали по вул. Д. Галицького в бік замку до скульптурної композиції Л.Л. Близнюка.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник Шевченку в Дубно на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram