Камінь кохання

Самотній валун на тінистій алеї Шарковського парку в оточенні ореолу незвичайної метафізики під муаровим покровом таємниці походження і легенд сучасних чудес, як магніт тяжіння для поколінь українців в сподіванні на щастя і взаємність почуттів, манить до себе і дарує крихту надію на здійснення чуда.

А почалося все з маленької трагедії однієї родини, в якій шалено закоханий чоловік і холодне серце молодий, яке не змогли запалити ні його пристрасть, ні відданість, ні незліченні багатства. Батьки Панянки, як її називали місцеві, все ж змусили дочка вступити в шлюб з розрахунку з сином цукрового короля Леопольда Кеніга, але взаємне кохання від цього так і не народилося. Подяка, відданість, дружба – так, але не любов.

Чи був легкий курортний роман з красенем-офіцером спробою юної панянки-дружини випробувати всю силу пристрасті забороненого плоду або чимось більшим – про те історія замовчує, але про адюльтер віддані слуги одразу ж написали з кримської здравниці господареві з усіма непрезентабельними подробицями, серед яких фігурував якийсь омитий морськими хвилями валун-німий свідок забороненого зв’язку.

Все благородство любові і висота почуттів всесильного магната проявилася в цю важку для його серця хвилину – після повернення своєї коханої дружини жодного слова докори не злетіло з його губ…

Але чоловіки гордість вимагала свого гідного виразу, яким став нестандартний хід – той самий пам’ятний валун за його наказом через всю Україну на підводі був доставлений в його Шарівський маєток, щоб зайняти своє місце в далекому куточку парку. Так що в один зі своїх променадів під руку з чоловіком Панянка на превеликий жах і сором побачила свідка своєї зради священних уз шлюбу, хоч стриманий Кеніг, лише ковзнувши поглядом по каменю, мовчки повів свою обожнену супутницю життя геть до радощів життя Білого лебедя та світського суспільства.

Пройде зовсім небагато часу і улюблена садиба під Харковом, і ненависний валун будуть назавжди покинуті подружжям у порятунку від лап червоного терору більшовицького безумства, але народний поголос збереже цю дивну історію вищої прояви благородства і чистоти почуттів через століття, додавши до неї красиву легенду про магічні властивості Каменю кохання, який здатний виконувати всі найпотаємніші та заповітні серцеві бажання, і з кожним роком, як стверджують місцеві жителі, лише збільшуваним в своїх розмірах від дотику чистої душі.

09-03-2017 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.