Пам'ятник апельсину в Одесі

Історія

Одеський пам'ятник апельсину Пам'ятник апельсину

Почалася ця кумедна історія в 1794 році з будівництва на місці турецької фортеці Єні-Дунья після перемоги в черговий турецько-російській війни міста під ім’ям Одеса як доказу могутності імператриці Катерини II (1729 – 1796). Для будівництва його громадських будівель з бюджету вже в перший рік була виділена чимала сума у чверть мільйона рублів золотом.

Однак будуватися новій чорноморській перлині судилося лише до смерті своєї засновниці – її спадкоємиць в імператорському кріслі син Павло I (1754 – 1801), що ненавидів матір всіма фібрами своєї душі, наклав вето на всі її починання. Фінансування Одеси і порту фактично було зупинено. Тим більше що особливого прогресу в її будівництві не спостерігалося та були виявлені численні зловживання місцевих чиновників.

Віце-адмірал Осип Михайлович де Рібас (1751 – 1800) був відкликаний до Петербурга, а містобудівник Франц Павлович де Воллан (1752 – 1818) звільнений з посади. Не довго думали підприємливі одеські жителі, чисельність яких на той момент часу вже перевищила дванадцять тисяч, поки до них дійшла звістка про велику любов нового правителя до сонячних фруктам з далеких південних країн. Рішення громади було однозначним, адже що ще можна подарувати тому, хто має всі блага світу?

Памятник апельсину и императору Павлу I Одесский памятник апельсину и императору Павлу I

Так що відправилися з трьома тисячами золотих апельсинів (“помаранчів” як їх називали в той час), кожен з яких був загорнутий в папір з описом соціальних і економічних переваг міста на березі Хаджибейської затоки, і проханням про відновлення фінансування під конвоєм грецької гвардії міські посли звичайно ж повернулися з позитивними рішенням від Павла II. Так заморський фрукт фактично став запорукою існування перлини Чорного моря.

Століттями цей цікавий факт був предметом дотепів і жартів одеситів, поки на початку третього тисячоліття місцева влада за підтримки підприємницької ініціативи не вирішила увічнити їх в пам’ятнику як одиному з найбільш чудових символів міської історії.

Проект пам’ятника апельсину був розроблений художником Олександром В’ячеславовичем Токарєва, а кошти на спорудження бронзового гіганта вагою майже в тонну збирали всім миром. Відлитий в українській столиці він урочисто був відкритий 2 вересня 2004 року.

З тих пір пам’ятник апельсину (або корупції, як його звуть місцеві корупції) є однією з туристичних перлин, залучаючи нестандартністю свого рішення і історією, яка послужила першопричиною його створення незвичайної і смішної, як сама Одеса.

Архітектура

Одеський пам'ятник корупції Пам'ятник корупції в Одесі

Архітектурний шедевр, що являє собою бронзову скульптурну групу складається з апельсину діаметром дванадцять з половиною метрів з відрізаною четвертою часточкою, в серцевині якого розташований горельєф російського імператора Павла I зі зменшеною копією фрукта в руках.

Зверху на бронзовій кулі-колісниці, запряженій трійкою галопуючих коней відображені каркасно-силуетні зображення найвідоміших одеських будинків, серед яких Оперний театр та Спасо-Преображенський собор, як символ причинно-наслідкового зв’язку, вершиною якого стала перлина Чорного моря.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Одеська обл., м. Одеса, бул. Михайла Жванецького.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах Е95 (М05) (Київ – Одеса), Е87 (М15) (Одеса – Ізмаїл), Е58 (М16, М14) (Маріуполь – Мелітополь – Херсон – Миколаїв – Одеса – Первомайськ), М22 (Одеса – Іллічівськ), а далі в центр Старого міста – друга від північного краю Приморського бульвару паралельна вулиця – Гоголя. Пам’ятник апельсину знаходиться поруч з шахського палацом.

Громадським транспортом до Одеси, а далі в центр Старого міста, друга паралельна вулиця від Приморського бульвару – Горького, поруч з Шахським палацом через Тещин міст знаходиться пам’ятник корупції.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник апельсину в Одесі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram