Будинок Магнера в Одесі

Історія

Будинок банкірського дому "" Ефруссі і К ° "в Одесі Будинок банкірської сім'ї Ефруссі

Коли Одеса лише народжувалася в колисці турецької фортеці Єні-Дунья одними з перших звичайно ж знаходили своїх господарів ділянки вздовж вершини стрімкого берега, біля підніжжя якого стелився мальовнича бухта з білими вітрилами кораблів біля портовських причалів. Про важливість облаштування візитівки нової чорноморської перлини, що першою зустрічає морських гостей, говорить факт особистої участі Олександра I (1777 – 1825) при її проектуванні і його особистий підпис під планом.

Так в тому числі з високого дозволу на початку 1820-х на ділянці Приморського бульвару, що нині рахується під №14, з’явився будинок Є. Тростянецького збудований за проектом Франца Карловича Боффо (1796 – 1867). А вже через кілька років до його початкового прямокутному периметру був добудований г-подібний триповерховий корпус з виходом на сусідній провулок.

З якого точно часу ділянка належала знаменитій банкірській сім’ї Ефруссі історія замовчує, однак після смерті засновника династії Йоахіма Айзіковіча (1793 – 1864) на початку 1870-х він значився за старшим сином Ігнатієм (1829 – 1899), до якого перейшла і сімейна справа у зв’язку із кончиною у 1870-му його брата-співуправителя Леона.

Портал північного бокового входу будинку Магнера на Приморському бульварі Портал бокового входу будинку Магнер в Одесі

Ліквідація одеської філії одного з найстаріших міських банків “Ефруссі і К°” та остаточний переїзд всього сімейства в Австрію в 1882-ому став причиною продажу їх фамільної резиденції на Приморському, яка одночасно слугувала головною конторою їх фінансово-комерційних підприємств, в тому числі банку.

В чиїх руках опинився комплекс в 1883-му колишнього будинку Тростянецького точно сказати складно, бов документах фігурує прізвище адмірала Миколи Матвійовича Чихачева (1830 – 1917), хоча в тому ж році його господарем значитися вже місцевий купець Євген Іванович Шульц (1829 – 1909 ).

Власником, за ім’я якого будівля відома зараз в офіційних реєстрах, між 1902 і 1903 року став один з членів правління Бесарабсько-Таврійського банку Борис Акимович Магнер, який два роки по тому організував масштабну реконструкцію будівлі з розширенням площ за рахунок надбудови на один поверх і повної зміни зовнішнього декору за проектом архітектора Леоніда Марковича Чернігова (1872 – 1946) під наглядом інженерів А. В. Юргевича і Н. М. Канівського.

Причому Магнер використовував більшу частину масштабного будівлі для отримання комерційної вигоди від здачі в оренду, що тривало аж до Першої світової, що поховала під своїми руїнами весь старий світопорядок імперії Романових і приватну власність разом з ним.

Модільони одеського будинку Ефруссі Модільони будинку Ефруссі

Новий радянський режим, який встановив диктатуру пролетаріату за підсумками перевороту 1917-ого віддав будівлю в престижному міському центрі Одеси під житло залишилишеній в країні творчої інтелігенції до початку її масового знищення.

Пізніше будівля змінила свою житлову спеціалізацію на адміністративні функції, яке воно виконує і зараз, надаючи дах фінансово-кредитним і транспортно-вантажним установам після проведеної реконструкції 2010-х, яка повністю відновила автентичність її вигляду початку ХХ століття.

Архітектура

Дві частини будівлі Магнера зведені, як і переважна більшість одеської забудови, з черепашника з’єднані під тупим кутом і утворюють невеликий внутрішній дворик, який до того ж від сусіднього будинку відгороджений кам’яним парканом. І хоча обидві частини були єдиним цілим і фактично належали одному господареві, їх дизайн дещо відрізняється один від одного.

Центральний фасад прибуткового будинку Магнер в Одесі Центральний фасад будинку Магнер в Одесі

Первісна будівля по Приморському 4 є п’ятиповерховою будівлею в стилі еклектики, що поєднує в собі класику, ренесанс і модерн – центральний ризаліт, який залишає по краях всього одне вікно по фасаду в якості візуального ефекту веж доповнених балконами на барокових консолях, перекриття верхніх з яких підтримують колони доричного ордера. З іншого варто відзначити півтораповерховий руст нижніх ярусів, замковий камінь архівольту другого, лопатки міжвіконного простору, аркові ніші і прямокутні розетки рослинного орнаменту.

Більш новий г-подібний триповерховий периметр на високому цоколі з рядом слухових вікон прикрашають коробові арки, рустовані лопатки, модільони з маскаронами, витончені наличники і таблички з химерним малюнком. Співзвуччя з початковим будівлею полягає в балконах за ажурними гратами по зовнішньому краю і русті нижнього ярусу.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Одеська обл., м. Одеса, бул. Приморський, 14 / пров. Чайковського, 4.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е95 (Київ – Одеса), Е87 (Одеса – Ізмаїл – Рені), Е58 (Тирасполь – Одеса – Миколаїв – Херсон – Мелітополь – Маріуполь). По місту узвіз Марінеско – вул. Софійська – вул. Преображенська – вул. Буніна – вул. Пушкіна до пішохідного Приморського бульвару, в південній частині якого розташований колишній будинок банкірів Ефруссі.

Громадським транспортом до Одеси, потім – Катерининської площі, після – по Приморському бульвару до будинку Магнера.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Будинок Магнера в Одесі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram