Пам'ятник Хосе де Рібасу в Одесі

Історія

Хосе де Рібас. Пам'ятник в Одесі Хосе де Рібас в Одесі

Передісторія його довгого роману з Одесою почався ще тоді, коли він з шаблею наголо бився на полях російсько-турецької війни, беручи участь в завоюванні Криму, а потім і Бессарабії для корони двоголового орла. Самовідданість в бою і швидкість у виконанні делікатних доручень на російській службі забезпечили іспанському дворянину звання контр-адмірала і відповідальне багатомільонне доручення щодо облаштування на місці колишньої турецької фортеці Єні-Дунья, раніше захопленої ним, нового укріпленого вузла морської і сухопутної оборони Дністровської лінії.

Вибір місця спорудження та нагляд за будівництвом нового порту в 1792-му були довірені Хосе де Рібасу (1 751 – 1800) на чолі всієї гребної чорноморської флотилії в чині контр-адмірала. Причому Хаджибейський лиман був визнаний їм найкращим місцем для базування ескадри від Дніпра до Дністра (не дивлячись на складні умови: скеляста місцевість, крутий берег, відсутність рослинності, степ і піщана пустеля), про що на стіл Катеринославського і Таврійського генерал-губернатора Платона Олександровича Зубова (1767 – 1822) лягла доповідна записка. При цьому життєздатність цього проекту проти очаківського плану віце-адмірала Миколи Семеновича Мордвинова (1754 – 1845) в найвищих кулуарах довелося відстоювати протягом всієї зими.

Одеський пам'ятник Осипу де Рібасу Пам'ятник Осипу де Рібасу в Одесі

Офіційно роботи з будівництва порту Одеса під управлінням голландського військового інженера Франца Павловича де Воллана (1752 – 1818) розпочалися 10 червня 1793 року. Головною рушійною силою де Рибаса був особовий склад ввіреної йому флотилії Чорноморського гребного флоту. Так що вже 22 серпня наступного року було відзначено офіційне заснування міста із закладкою більшості необхідних адміністративних будівель.

Після смерті своєї найвищої покровительки Осип Михайлович був відсторонений з посади в числі інших її підозрілим спадкоємцем Павлом I (1754 – 1801). Він покинув свою Одесу 10 січня 1797-ого. Однак за результатами перевірки, яка виявила повільні темпи будівництва міста-порту, але при відсутності розтрат з боку керівництва, контр-адмірал отримав призначення в столичну Адміралтейства-колегію.

На тому пряме відношення де Рибаса до будівництва Одеси закінчилося, але його роль в важкій боротьбі за її існування під сонцем і золота перемога у вигляді успішного надприбуткового європейського порту зі статусом порто-франко через кілька десятиліть стали підтвердженням винятковості ролі контр-адмірала у долі міста.

Про це вдячні нащадки згадали через два століття, коли Україна нарешті здобула довгоочікувану свободу – за проектом місцевого скульптора Олександра Князика архітектор Володимир Львович Глазирін в 1994-ому створив пам’ятник засновнику Одеси, який був встановлений на самому початку знаменитої Дерибасівської як сучасного символу міста і урочисто відкритий 2 вересня. Він став однією з самобутніх родзинок південній української столиці, яка при монументальності задуму радує своїх шанувальників легкістю і зараз.

Архітектура

Пам'ятник Йосипу де Рібасу в Одесі Пам'ятник Йосипу де Рібасу

Бронзова статуя пам’ятника спочиває на стилобаті невисокою прикрашеної лавровими листами і написом “Першобудівнику Одеси Йосипу де Рібасу” бронзової колони, що вінчає одноступінчатий гранітний постамент.

Сама постать контр-адмірала являє собою легкий силует, що невимушено спирається на на всесвітній символ творців – лопату, в типовому вбранні вищої знали імперії (парадний камзол, двокутовка, сорочка з жабо, високі ботфорти). Завдяки застиглої на бронзовому обличчі військово-політичного діяча напівпосмішки серйозність його вкладу в основу Одеси з пергаментом в якості символу в лівій руці сприймається глядачами легко та без зайвої .

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Одеська обл., м. Одеса, вул. Леха Качинського (перетин з Дерибасівською).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е95 (Київ – Одеса), Е87 (Одеса – Ізмаїл – Рені), Е58 (Тирасполь – Одеса – Миколаїв – Херсон – Мелітополь – Маріуполь). По місту вул. Приморська – Польський спуск – вул. Грецька – вул. Леха Качинського, на якій розташований пам’ятник Хосе де Рібасу.

Громадським транспортом до Одеси, потім – міським до Митної площі, на паралельній вулиці з якою (через сквер) знаходиться пам’ятник першому містобудівникові.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник Хосе де Рібасу в Одесі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram