Прибутковий будинок Інбер в Одесі

Історія

Прибутковий будинок Інбера в Одесі Прибутковий будинок Інбера

Перші власники у ділянок по закладеній в 1817-ому Преображенській, престижність якої забезпечував головний міський храм, з’явилися приблизно в той же час, хоча документальних свідчень того практично не збереглося після всіх військово-політичних перипетій ХХ століття.

В офіційних документах від 1883 року перше зафіксоване ім’я господаря земельного наділу по Преображенської 9 (адреса на той час) Херсонського ділянки було А. Тработі, сім’ї якого він належав півтора десятка років. Хоча носив він сліди будь-якої забудови, якщо так, то якої саме – про те офіційні джерела мовчать.

Потім, затримавшись на кілька років в руках власника найкращого ювелірного магазину Одеси Карла фон Меля, вигідно розташована ділянка на перетині Преображенської і Єлизаветинської була придбана Р. Інбером в 1898-му для реалізації двох практично незалежних комерційних проектів, перший з яких передбачав створення водолікарні, а другий передбачав будівництво прибуткового будинку.

Кутова ніша прибуткового будинку Інбера на Єлизаветинській Кутова ніша прибуткового будинку Інбера в Одесі

Для забудови кутової ділянки був обраний проект архітектора Валеріана Івановича Шмідта (1863 – 1908) в необароковому стилі, а нагляд за будівництвом здійснював цивільний інженер Семен Андрійович Ландесман (1860 – 1920). Роботи були розпочаті в 1901-ому і тривали два неповних роки. Остаточний варіант споруди передбачав масивний складнопрофільний купол-корону в кутовій частині, який виділяв прибутковий будинок Інбера з числа інших.

Вдале розташування забезпечило господареві відсутність проблем зі здачею приміщень в оренду. Вигідне комерційне підприємство знаходилося в руках сім’ї аж до перевороту 1917-ого, пішовши через руки спадкоємців творця (Л.І. Інбер). Останнім його приватним дорадянським власником значиться Ісаак Лазарович Інбер.

У радянський період, як і більшість прибуткових будинків, творіння Шмідта було пристосоване частково під житло громадян нової країни, а частиною використовувалося в якості адміністративно-торговельних площ державних організацій, чому не завадили навіть важкі роки румунської окупації – змінилося лише підданство.

Після здобуття Україною незалежності в 1991-ому монументальній особняк в старому центрі вподобали нові комерційні структури, які вміло використали просторі приміщення для організації своєї діяльності, включаючи банківську установу, туристичні фірми та інші.

Архітектура

Каріатиди балкона третього ярусу прибуткового будинку Інбер Каріатиди прибуткового будинку на Єлизаветинськый 18

Величне бароко, кілька знеособлене рукою рад і зараз продовжує величною короною прикрашати перехрестя Преображенської і Єлизаветинської – чотириповерховий с-подібний периметр з триярусною нішею (первинно була розмальована) скошеного зовнішнього кута увінчаною масивним куполом складного профілю і трьома входами домінує над навколишньою забудовою.

Основний декор прибуткового будинку Інбера зосереджений на зовнішніх фасадах, багатство яких складають французький руст різного ступеня опрацювання трьох нижніх ярусів, сандрики з картушами – другого, архівольти із замком – третього і ламана лінія лиштв коробових арок – верхнього. При цьому на окрему увагу заслуговують ковані елементи балконів, каріатиди кутового зрізу, малюнок архівольту ніші і ліпні горельєфні листя. Вінчає споруду профільований карниз великого виносу на спарених модильйонах та кована решітка парапету.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Одеська обл., м. Одеса, вул. Єлизаветинська, 18.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е95 (Київ – Одеса), Е87 (Одеса – Ізмаїл – Рені), Е58 (Тирасполь – Одеса – Миколаїв – Херсон – Мелітополь – Маріуполь). По місту узвіз Маринеско – вул. Софійська – вул. Преображенська, на розі якої з вул. Єлизаветинської розташований прибутковий будинок Інбера.

Громадським транспортом до Одеси, потім – міським, що прямує по вул. Преображенській до перетину з Єлизаветинською (орієнтир – банк “Південний”).

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Прибутковий будинок Інбер в Одесі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram