Великоанадольський музей лісу

Історія

Великоанадольський музей лісу в Графському Великоанадольський музей лісу

Дике Поле Приазов’я безкрає від горизонту до горизонту, продувана всіма вітрами крижана взимку і випалена влітку пустеля. Лише сильному і стійкого духом під силу було підкорити цей недружній край і виконати важковирішуване завдання від Міністерства державного майна про висадку тут лісу з дослідженням виведення найбільш стійких до даних кліматичних умов деревинних порід. Мабуть таким був визнаний двадцятитрирічний випускник Петровського лісового та межового інституту Віктор Єгорович Графф (1819 – 1867)

Фактично передісторія музею почалася в 1843-ому, коли після тривалого ретельного вивчення ділянок з двадцяти трьох запропонованих міністерством вибір тандему молодих першопрохідців степових лісомеліораторів Графф – Федір Карлович Арнольд (1819 – 1902) пав на Великоанадольську казенну оброчну статтю Маріупольського повіту площею 2570 десятин.

Музейні портрети видатних лісівників Великоанадолля Музейні портрети видатних лісівників

На початкове освоєння степу під ліс для першовідкривача була пов’язана з чималими труднощами: відсутність елементарних умов життя (перше житло знаходилося в селі Новотроїцьке за п’ятнадцять верст від ділянки), перша оранка століттями незайманого грунту, відсутність посадкового матеріалу, організація першого розплідника з надісланого насіння, спорудження штучних ставів по заплаві річки Кашлагач, висадка дерев за садовим методом (за допомогою мотузок територія розбивалася на квадрати з боками по 2м, в центрі кожного викопувалася яма 50х50х50см).

Але вже за дев’ять років наполегливої праці молодий ліс почала набувати свої перші риси, а у Віктора Єгоровича вже в чині полковника Корпусу лісничих з’явилося своє власне житло – в 1852 в центрі майбутньої зеленої перлини за зразком Магнітною обсерваторії пітерського Гірничого інституту було збудовано цегляну одноповерхову будівлю Великоанадольської метеостанції, де оселилося його сімейство.

Подвір'я Великоанадольського музею лісу Подвір'я музею лісу

Після від’їзду Граффа одноповерхова будівля з мезоніном в якості обсерваторії не використовувалася. Його послідовники на посаді головного лісничого, К.Л. Барк (1862 – 1879), Х.С. Полянський (1879 – 1894), Н.Я. Дахнов (1894 – 1919) використовували її лише в якості житлової та адміністративної.

Після більшовицького перевороту 1917-ого будівля колишньої метеостанції в 1919-му перейшла у відання Великоанадольського лесхоззага, який практично проіснував в цих стінах увесь радянський період, підтримуючи спадщину Граффа і послідовників.

І тільки в 1991 році, з набуттям Україною незалежності, коли стара радянська бюрократично-номенклатурна мережа зруйнувалася, шедевр зодчества було відведено під сховище історії як відділ Донецького краєзнавчого музею. Музей лісу і зараз є однією з родзинок Великоанадолля куди полюбляють заглянути заїжджі туристи, що насолоджуються лісовим спокоєм після міського шуму і суєти.

Музей

Інтер'єри Граффского будинку у Великоанадольському лісі Інтер'єри Граффського будинку

Експозицію музею лісу фактично можна розділити на дві великі частини, кожній з яких відведено гідне місце в історії Приазов’я підтверджене численними експонатами: історія Великоанадольського лісництва за весь період його існування та природа рідного краю. Так в першій зібрано чимало документальних артефактів перших десятиліть існування цього дива людських рук, відтворені інтер’єри і побут життя засновника лісництва Граффа, а також зібрана колекція народних промислів Донеччини. Другий розділ оповідає про природні умови і мешканців степів з численними гербаріями, опудалами представників фауни та відтворенням епізодах з їхнього життя.

Архітектура

Побілена по цегляній кладці прямокутна одноповерхова з мезоніном над центральною частиною і різьбленим дерев’яним ганком будівля Великоанадольського музею лісу під двосхилим дахом самобутньо-унікальна завдяки поєднанню матеріалів і витонченій дерев’яній різьби, що прикрашає його фасади.

Ганок колишньої метеостанції Великоанадольського лісу Ганок колишньої метеостанції в Графському

Її фасади при простоті зовнішнього декору роблять більш виразними парні арокові вікна в обрамленні архівольтів з єдиної брівкою, вертикально також членують площину стін лопатки з дерев’яними вставками прямокутних ніш. Горизонтальне ж членування будівлі забезпечують прості карнизи і неширокий фриз без декору. Але головною родзинкою звичайно ж служать декоративні дерев’яні різьблені елементи і масивне ганок, які народжують той неповторний вигляд, який виділяє його на тлі інших.

Акцентом внутрішньої поздовжньої планування приміщень колишньої метеостанції є центральний хол в дерев’яному оздобленні з різьбленими сходами в мезонін, а так само збережені елементи настінної і стельової ліпнини.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Донецька обл., смт Графське, вул. Граффа, 7.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н20 (Слов’янськ – Маріуполь) до повороту за Новотроїцьким на Ольгинці. Далі прямувати: Ольгинка – Благодатне – Графське або Волноваха – Валеріанівка – Графське (орієнтир Лісовий коледж). На ділянці траси Благодатне – Валеріанівка, що проходить по західній околиці лісу з’їзд біля старої водонапірної вежи, а далі через Графське до музею.

Міжміським автотранспортом з Волновахи / Маріуполя / Краматорська, що прямує через ліс. У Графському від Лісового коледжу через селище (поворот на водонапірній межі до колишнього будинку обсерваторії.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Великоанадольський музей лісу на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram