Великоанадольські стави

Історія

Великоанадольський Парковий ставок Великоанадольський став

Їхню появу обумовлювало саме непросте завдання від Міністерства державного майна 1843 року на створення в посушливому Приазовському степу насадженого лісу, і передрік вибір саме цієї ділянки тандемом лісівників Віктор Єгорович Графф (1819 – 1867) – Федір Карлович Арнольд (1819 – 1902) з двадцяти трьох запропонованих для цих цілей у заплаві невеликої річки Кашлагач.

Спорудження чотирьох гребель на початковому етапі існування Великоанадольського лісу під керівництвом Граффа забезпечило підтримку вологою східної частини обраної ділянки в довгі посушливі літні періоди за допомогою каскаду з чотирьох ставів.

Фактично достатньою глибиною володіли лише два з них – Парковий і Великий Центральний, в той час як Великий Кашлагачський та Менонітський не відрізнялися повноводністю, що стало причиною зникнення останнього в 1940-х в наслідок замулення та висихання (лише ранньою весною або після сильних злив на його місці кілька днів стоїть вода).

Парковий ставок Великоанадольського лісу Парковий став

У радянський період Великоанадольський Центральний ставк пристосували для водопостачання побудованого поруч піонерського табору, для чого на його території були побудовані водозабірні станції та водокачка, що кілька вплинуло на рівень води в головному сховищі запасу живильної вологи для лісу.

Після здобуття Україною незалежності і руйнуванні колишньої інфраструктури в1990-х на місці табору з’явився курортний комплекс “Форест Парк”, до складу якого входять п’ятиповерховий готельний комплекс, кілька котеджів, конференц-зали, тенісні корти, міні-гольф, критий басейн та інше, і всю цю пишноту обрамляє розкіш зеленого оздоблення і облагородженої набережній Великого ставу. Такому зараз Велікоанадольські стави – одне з улюблених місць відпочинку приазовського краю.

Архітектура

Фактично річка Кашлагач, що відноситься до системи Вовча – Самара – Дніпро, бере свій початок у розташованого в нижній частині балки заказника Великого Кашлагачського ставу невеликого і загубленого в густих лісових хащах. Його постачання відбувається за рахунок сильно засолених і мінералізованих грунтових вод, що залягають на глибині близько 10 м – 12м.

Центральний (Великий) великоанадольський ставк Центральний великоанадольський ставк

За ним вище по гирлу крокує Парковий став. Більш великий і глибокий він служить у місцевих магічним центром збереження сім’ї, тому його ще називають “Озером кохання”. Між двома його берегами перекинуть витончений міст, з якого заїжджі туристи мають звичай кидати монетки, загадуючи бажання на щастя, а місцеві молодята – квіти на щастя.

Замикає серію ставів найоб’ємніший і глибокий Центральний (або Великий), який розташований практично в центрі дачі і має в довжину близько півтора кілометрів при ширині кілька сотен метрів. Фактично Парковий живиться його водами. Саме на ньому розташований туристично-готельний комплекс “Форест парк”, і він по праву вважається головною визначною пам’яткою комплексу.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Донецька обл., смт Графське.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н20 (Слов’янськ – Маріуполь) до повороту за Новотроїцьким на Ольгинку. Далі прямувати: Ольгинка – Благодатне – Графське або Волноваха – Валеріанівка – Графське (орієнтир Лісовий коледж). Ділянка траси Благодатне – Валеріанівка проходити крізь західну околицю лісу і має два з’їзди, кожен з яких призводить до одного з ставів (встановлені покажчики).

Міжміським автотранспортом з Волновахи / Маріуполя / Краматорська, що прямує через ліс, а далі – пішки від траси (зупинка “Лісовий коледж”) по дорозі до Паркового ставу.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Великоанадольські стави на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram