Церква Різдва Богородиці в Новопилипівці

Історія

Церква Різдва Пресвятої Богородиці в Новопилипівці Церква Різдва Богородиці в Новопилипівці

Чергова масштабна програма заселення східної України вихідцями з середньої смуги Росії для асиміляції непокірного українського населення, яке перебралося на простори Дикого Поля починаючи з XVII століття в пошуках свободи на рідній землі, в 1859 році стало однією з причин появи на карті Мелітопольського повіту невеликого селища Новопилипівка.

Спочатку його населення складали державні селяни з невеликою кількістю німців-менонітів, яким у вчення віддавали молоде покоління. При цьому його основним заняттям селян було землеробство з ухилом в зерноводство, городництво, садівництво та виноградарство із застосуванням здебільшого ручних знарядь праці.

І хоча за оцінками сучасників другої половини XIX століття населення відрізнялося працьовитістю і було заможним, власного храму православна громада не мала, у зв’язку з чим була приписана разом із сусідньою Новопавлівкою до великої парафії села Терпіння.

Центральний вхід Різдвяно-Богородичного храму Новопилипівки Центральний вхід Різдвяно-Богородичного храму

Думка про спорудження власної церкви почала отримувати реальних рис для православних вірян Новопилипівки лише на зорі нового ХХ століття. Зібраних по крупицях коштів з різних джерел в результаті вистачило на будівництво невеликої однонавової святині на честь Різдва Пресвятої Богородиці в північній частині селища.

Звичайно ж в роки радянської влади храм був закритий і пристосований під соціальні потреби – не могла ж центральна садиба колгоспу “Заповіт Ілліча” мати під своїм покровом святиню напів-забороненої релігії. Так що, навіть переживши дві світові вони, святі стіни фактично втратили свою сакральну сутність за цей час.

Довгий період відродження почався після здобуття Україною незалежності в 1991-ому. Поступово стараннями місцевої пастви над храмом оновилася покрівля, прорізи зайняли нові вікна та двері, а прихрамова територія була огороджена парканом. Станом на зараз Різдвяно-Богородичний храм може похвалитися якщо не повним оновленням, то вже точно закінченістю рис.

Архітектура

Гранована апсида церкви Різдва Богородиці в селі Новопилипівка Апсида церкви Різдва Богородиці

Побілений по червоноцегляній кладці невеликий витягнутий, наближений до прямокутника (невелике нашарування обсягів, що відкреслює окремі його елементи) периметр з гранованою апсидою на північному сході церкви Різдва Богородиці в псевдо-руському стилі розташований в північній частині головної вулиці села.

Головною особливістю церкви є велика кількість декоративних архітектурних елементів виконаних в техніці фігурної кладки: масивні профільовані кокошникоподібні архівольти на напівколонах трьох входів і віконних прорізів, кутові пілястри, аркатура, ширинковий пояс, підвіконня на консолях, лобовий карниз та обрамлення спарених арок надбудови над бабинцем під пірамідальною покрівлею.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., с. Новопилипівка, вул. Леніна, 156.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е105 (Харків – Сімферополь – Алушта – Ялта), а потім Т0401 (Дніпро – Гуляйполе – Пологи – Токмак – Мелітополь). Далі прямувати крізь Новопилипівку по головній до церкви Різдва Богородиці.

Громадським приміським автотранспортом з Мелітополя, що прямує через Новопилипівку (північний напрямок Терпіння – Старобогданівка). У селі від зупинки до храму кілька хвилин ходу.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Церква Різдва Богородиці в Новопилипівці на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram