Будинок Христова в Мелітополі

Історія

Будинок Христова (Пасаж) в Мелітополі Будинок Христова в Мелітополі

Мелітополь кінця XIX століття, коли він відрахував лише трохи більше півстоліття свого існування в якості єдиного міста на весь повіт на місці села Олександрівка, переживав бурхливий період соціально-економічного зростання і, як наслідок, бум будівництва. Відносно молодий в рамах історії вік дозволив місту відразу перейти до стадії кам’яного будівництва, опустивши період дерев’яного по садибному типу.

Тому не дивно, що наближена до старого центру ділянка у власності болгарина за походженням купця Христова була невеличкою і організовувалася відповідно до правил забудови міських вулиць – вздовж червоної лінії з господарськими будівлями з двору. Двоповерхова будівля, збудована за останнім зразком заможних житлових будинків того часу, побачила світ близько 1895 року.

Балкон центрального фасаду колишнього мелітопольського будинку Христова Балкон центрального фасаду будинку Христова

А вже через якихось два десятки років (1915) мелітопольський будинок Христова із цілим комплексом будівель з боку внутрішнього двору змінив господаря – ним став виходець селища Дмитрівка сусіднього Якимівського району Афанасій Іванович Костен, який заснував традицію раціонального використання великого особняка, здаючи половину другого поверху адвокату, а нижній – різним установам.

За результатами Першої світової війни, що підготувала благодатний грунт для більшовицького перевороту 1917-ого, приватне майно червоними було націоналізовано, так що в 1919-ому сім’я Костених була змушена покинути будинок, що став вже родовим, на тогочасній Межовій.

Після повернення шість років потому господарі виявили, що їхнє майно радянська влада пристосувала під трудову школу з терміном навчання від п’яти до семи років, яка фактично проіснувала в цих стінах до початку бойових дій Другої світової війни, які захопили Мелітополь в 1941-му.

Колишній проїзд у внутрішній двір будинку Христова Колишній проїзд у внутрішній двір

У повоєнні роки на зміну трудовій прийшла 6-я середня жіноча школа, а з уніфікацією середньої освіти для радянських громадян в 1965-му вона поступилася місцем середній школі №5, а сама була переведена на вулицю Воровського. Фактично навчальний заклад продовжувало існувати тут і в перші роки української незалежності.

Однак приватна ініціатива, в особі місцевого підприємця Хасіма Шовкетовича Меметова (1960 – 2013), вирішила взяти долю пам’ятка архітектури, що вже почала руйнуватися, до своїх рук. І якраз вчасно – ледь було закінчено ремонт в колишньому дитсадку на Бейбулатова, і школа переїхала з аварійного колишнього будинку Христова, перекриття другого поверху впали. Покрокова реконструкція будівлі з повним відновленням автентичності зовнішнього вигляду розтягнулася на роки.

Так що фактично фасадна частина торгового дому “Пасаж” по Богдана Хмельницького 24, який почав свою роботу наприкінці 1990-х повністю відповідає своєму первинному проекту, і зараз його відвідувачі можуть поринути в чарівну атмосферу розкоші торгівельного світу кінця XIX століття, не залишаючи комфортну сучасність XXI століття.

Архітектура

Центральний фасад Пасажу в Мелітополі Центральний фасад мелітопольського Пасажу

Витягнутий прямокутник з двома виступаючими бічними еркерами (південний мав наскрізний арковий проїзд до внутрішнього двору) і балконом між ними (спочатку в спрощеній формі існував з надвірного боку також) первісного будинку Христова був фасадною частиною великого комплексу будівель в стилі української еклектики, що включав окремі споруди кухні, каретної, підсобних приміщень. В рамках реконструкції 1990-х дворову частину зайняла прибудова нового корпусу з двоповерховим торгівельним залом з однобічним розташуванням павільйонів, перекритим циліндричним світловим ліхтарем в центральній частині.

Зі збережених архітектурних елементів декору будівлі Пасажу можна відзначити геометричне завершення фронтонів еркерів зі слуховими вікнами, балюстрадні парапет з декоративними стовпчиками (віддалено нагадують машикулі), геометричний малюнок кутових лопаток, обоюдокінцеві камертоноподібні балясини з плавною лінією перил балкона, профільований розірваний лобовій карниз та ширинковий пояс фризу.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., м. Мелітополь, пр. Богдана Хмельницького, 24.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Алушта – Ялта) або Е58 (Одеса – Миколаїв – Херсон – Нова Каховка – Мелітополь – Новоазовськ) до Мелітополя. У місті по пр. Богдана Хмельницького до колишнього будинку Христова в центральній частині (по правому боку).

Міжміським транспортом до Мелітополя, а потім міським – в центр міста до зупинки “Університетська”, в кварталі поруч з якою розташован Пасаж.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Будинок Христова в Мелітополі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram