Одеський початок початків

Питання дати появи футболу на українських просторах в усі часи стояло серед уболівальників досить гостро, тим більше що Великий Хронос постарався за бурхливе ХХ століття внести в нього якомога більше сум’яття. Фанати ведуть нескінченну суперечку за честь для їхньої команди вважатися першовідкривачами, в якій з кожним роком з’являються нові факти і свідчення, думки і оцінки, але до перемоги ще так далеко. І при цьому невизначена відповідь на питання, що вважати першою подією футболу – матч або створення команди?

Ось наприклад Чорноморська перлина має всі підстави претендувати на звання першовідкривача – літопис її футболу згідно даним колишнього футболіста-історика Бориса Галінського починається в 1878-ому зі створення Одеського британського атлетичного клубу (ОБАК), а документально підтверджена – з 23 січня 1887 року і знайденої замітки в “Одеському віснику” про матч з “foot-boll” на площі за Чумною горою, який організовували члени місцевої англійської колонії (без вказівки, що він перший).

Хоча противники цієї версії виступають з аргументами, що членами клубу могли ставати лише британці та колишні піддані королеви, а матчі гралися лише між собою або з флотськими командами іноземних судів, що зайшли в Одеську гавань, що мало фактично лише побічний вплив на появу українського футболу, зацікавивши місцеву молодь новим активним видом спорту.

При цьому офіційний сайт одеського Чорноморця апелює до того, що всі іноземці (в тому числі англійці, німці, французи, італійці, румуни, греки, болгари, поляки, євреї, які сукупно перевищували п’ятнадцяти відсотків від загальної кількості городян) проживали на території міста і були одеситами, а гра всередині Британського клубу пояснюється просто відсутністю інших суперників.

Футбольна і навколофутбольна активність в чорноморському порту побічно підтверджується і будівництвом на Французькому бульварі (приблизно в районі нинішньої Одеської кіностудії) стадіону в 1887-ому. Засоби для будівництва були виділені тим же місцевим Британським атлетичним.

При цьому згідно наявної інформації перший офіційно-футбольний клуб був зареєстрований в місті на березі Одеської затоки лише в 1907-ому з появою перших учнівських команд, що перетворювалися на клуби. Базою одного з них стала гімназія Юнгмейстера. Саме команда цього навчального закладу через рік і стала першим місцевим офіційним суперником знаменитого ОБАК, причому в тому пам’ятному матчі гімназисти перемогли з рахунком 1:0.

22-07-2019 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.