Заздрощі та злидні

Їх не кликають, вони самі приходять чи їх підкидають злі люди, щоб позбутися або зробити капості тим, кого люто ненавидять. Вони приносять із собою бідність, нудження, хвороби, тугу та Лихо (не дарма ж вони його піддані) – заздрощі та злидні. Народжуються вони зі сліз та прокльонів господарів поцуплених речей, тому як шлейф супроводжують крадені речі, а потім оселяються лише в хаті, яку покинув домовик.

Виглядають вони як маленькі замурзані, нечесані, обдерті діди, які весь час скиглять та жаліються. Ці маленькі створіння потойбічного світу, які можуть вміститися навіть в глечику, одягнені в неохайне рване лахміття є підданими його величності Лиха, який тримає їх в чорному тілі спонукаючи на одвічні сварки та злість жалюгідні в своїй нікчемності. Зазвичай в помешканні вони обирають для себе затишні темні куточки – під столом, за пічкою, під лавкою.

Іноді казали, що в заздрощах та злиднях винна сама людина за принципом «бідний бо дурний, дурний бо бідний», але частіше – що їх могли підкинути разом із нещирим подарунком в закоркованій пляшці чи-то запечатаній коробці недобрі люди, а ще господиня може сама затягти в хату разом з віником, коли мете від входу (навпаки якщо мести до входу – то можна їх вижбурнути за поріг).

Наявність в домі заздрощів та злиднів можна визначити по тому, що господарі ніяк не можуть розбагатіти, а дедалі стають біднішими. Тоді час застосовувати народну магію та вижинати незваних гостей з хати. Для початку, як кажуть, треба виманити їх на світ божий музикою чи вмовляннями, а потів хитрощами спонукати залізти в діжку, пляшку, мішок чи коробку, яку після того щільно закрити та віднести далеко в ліс або поле, щоб викинути. До речі – саме це привід не чіпати такі знахідки, бо потойбічна сила причепиться до свого рятівника. А ще можна вбити їх кийком, але якщо його витягти – вони оживуть.

Хоча за переказами від захоплення заздрощами та злиднями оселі можна захиститися спеціальним підвішеним до сволоки вінком із польових трав, який заговорювали місцеві непрості люди. А ще в охайній хаті з клопітливими господарями злидні не оселяться, а якщо і випадково опиняться, то швидко втечуть, бо працьовитість – найкращій оберіг від Лихових посланців.

В українському епосі збереглося чимало повчальних легенд, переказів та повчальних історій, в яких фігурують мешканці потойбічного. Наприклад про двох братів, заможного та бідного, останній з яких виманив своїх злиднів та заздрощів до лісу та затиснув їхні руки в дереві, щоб вони не повернулися з ним до дому. Після того того бідний почав стрімко збагачуватися, а багатого брата взяли такі заздрощі, що він випитав причину і вирішив звільнити тих злиднів, у відповідь на що вони причепилися вже до нього – повернувшись з лісу він знайшов на місці своєї хати лише згарище.

03-09-2020 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.