Броварня Германа Нойфельда в Молочанську

Історія

Молочанська броварня Г. Нойфельда Броварня Г. Нойфельда в Молочанську

Коли менонітський Гальбштадт в першій третині ХІХ століття тільки переживав етап свого становлення та активної розбудови, однією з приватних комерційних ініціатив його промислово-економічного буму стала броварня Германа Нойфельда, невеличкі цехи якої на північній околиці міста в 1832-ому випустили свою першу, розраховану на місцевого споживача продукцію.

Доволі невеликі спочатку об’єми виробництва і прибутку відповідно не відповідали амбітним запитам господаря, а також залишали місце для впровадження його нових ініціатив господаря – так поряд з випуском пива тут же було налагоджено виробництво оцту.

Розважливий німець гарно знав про економічний принцип диверсифікації, тому невдовзі сфера його інтересів розповсюдилася на імпорт машин та механізмів побутового призначення з високорозвинених технологічно країн Північної Америки та Європи на українські терена, що значно спростило життя пересічних громадян Молочанської колонії.

Дворовий фасад контори Нойфельда в Молочанську Дворовий фасад молочанської контори Нойфельда

Так тільки річні обсяги продукції власні виробництва броварні Нойфельда станом на 1895-й складали трохи більше, ніж вісімнадцять тисяч карбованців (при восьми найнятих робітниках), а вже через кілька років обсяг виробництва (до переліку продукції додався ще лимонад) подвоївся, що стало можливим при зростанні кількості виробників лише на половину завдяки механізації процесу двома нафтовими двигунами.

ХХ століття, яке обіцяло Гальбштадту переродження та розквіт (виробництво броварні Нойфельда наближалося в грошовому еквіваленті до п’ятдесяти тисяч на рік станом на 1914-й), перетворилося для німецьких переселенців Приазов’я на справжнє пекло – попри обіцяне їм московською окупаційною владою звільнення від військового обов’язку, наказ попередніх царів був відмінений, перед перед початком Першої світової на протестантів-пацифістів почалися гоніння… маленький проблиск надії, який з’явився разом із відновленням українського суверенитету в 1918-ому загасив озброєний червоний люмпен, який взагалі експропріював (по факту забрав) приватне майно всіх громадян на окупованих українських теренах.

Перша будівля комплексу молочанської броварні Нойфельда Перша будівля комплексу молочанської броварні

В «кращих» своїх традиціях комуністи просто відновили пивоварне та безалкогольне виробництво під державною вивіскою в нашвидкуруч полагоджених цехах (постраждали під час бойових дій 1918-ого). Воно продовжувало свою діяльність перманентно протягом всього періоду радянської окупації України.

Після відновлення української незалежності в 1991-ому, до країни повернулося міжнародне законодавче право і приватна власність разом із ним. Колишня молочанська броварня Броварня Германа Нойфельда перейшла в приватні руки, і зараз продовжує стародавні менонітські традиції підприємства з випуску безалкогольних напоїв, закладені його засновником.

Архітектура

Фактично на зараз комплекс колишньої броварні представляє собою цілу низку одноповерхових споруд промислового призначення різних часів побудови (від моменту заснування і до середини ХХ століття), причому всі вони сконцентровані навколо простору внутрішнього двору.

Контора броварні Нойфельда в Молочанську Контора броварні Нойфельда

Загалом червоноцегляні споруди колишньої броварні менонітського часу витримані в єдиному аскетично-класичному стилі: високий цоколь, прості лиштви на імпостах, прямокутні профільовані сандрики, кутові лопатки, дентикульний пояс, профільований карниз. Будівлю колишнього управління (північний корпус) відрізняють нефарбованість стін, ширинки верхньої частини пілястр та величний бароковий фронтон з парою вікон та слуховою люкарною.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., м. Молочанськ, вул. Лугова, 42.

Як дістатися

Автошляхом Т0401 (Дніпро – Токмак – Мелітополь). В Молочанську з головної (Шевченка) повернути на Лугову, в північній частині якої розташована колишня броварня Нойфельда.

Міжміським транспортом, що прямує з Дніпра / Мелітополя через Молочанськ. Від центральної площі три квартали по Шкільній до менонітського пивовареного заводу.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram