Костел Серця Ісуса в Чернівцях

Історія

Чернівецький костел Серця Ісуса Костел Серця Ісуса в Чернівцях

Перші представники Товариства Ісуса дісталися буковинської столиці через три з половиною століття після заснування свого ордену, і для відправи служби Божої їм якийсь час цілком вистачало невеличкої каплички наданій в їхнє розпорядження на прохання від 1885-ого архієпископа Зигмунта Щесного Фелинського (1822 – 1895) з проживанням у власній будівлі останнього невеликим коштом.

Дедалі парафіян у єзуїтів ставало все більше, а до числа їхніх покровителів увійшли такі впливові особи як бургомістри краю, барон Піно де Фриденталь, та Чернівців, Антон Кохановський, не рахуючи представників місцевої еліти від військових до науковців. Разом ці фактори стали передумовою будівництва власного храму ордену, головним ініціатором чого виступив отець Францишек Ксав’єр Еберхард (1889 – 1898).

Несамовитого бажання громади, 208 тисяч крон разом з оздобленням та начинням (що збільшило первинний бюджет проекту професора Лайцнерна, викладача місцевої Реальної ремісничої школи, на третину) і чотири роки сумлінної праці виявилось цілком достатньо для побудови на колишньому плацу 41-го буковинського полку (земельна ділянка для цих цілей подарована містом) з’явився омріяний єзуїтський костел, наріжний камінь якого був закладений 7 червня 1891 року.

Східна нава храму Пресвятого серця Ісуса в Чернівцях Східна нава чернівецького храму Серця Ісуса

Освячена новий храм був трьома мовами (польською, українською та німецькою) перед спеціально для цієї урочистої події винесеним на вулицю вівтарем в присутності чисельної парафії 25 листопада 1894-ого, а 21 червня наступного року святиня отримала своє ім’я на честь Пречистого серця Ісуса.

В цьому ректоральному костелі прийняло свій сан чимало священнослужителів як за часів Австро-Угорщини, так і після румунської окупації 1918 року за Бухарестським миром, адже під прапором останньої він перетворився на головний румунський єзуїтській оплот віри.

Друга світова війна 1939 – 1945 років, яку привели на буковинські землі Москва та Берлін, наділила костел Серця Ісуса новою високою місією – порятунком місцевого єврейського населення (не дивлячись на заборону проводити будь-які обряди не з служителями культу в мирний час), яке масово хрестилося в його стінах задля порятунку від переслідування німців. Так він став рятівником сотень людських життів.

Апсида чернівецького єзуїтського храму Апсида єзуїтського храму

Після московської окупації України з мовчазної згоди світу в 1945-ому єзуїтам в Чернівцях лишалися лічені дні, адже радянська влада майже одразу конфіскувала їхню святиню на користь православної громади, а незабаром (приблизно через рік) – взагалі зачинила в межах своєї атеїстичної боротьби, щоб прилаштувати після десятиліття забуття під архів з варварським псуванням архітектурної пам’ятки внутрішнім поділом на три поверхи, коли лаги перекриття вбивалися прямо в цегляну кладку несучих стін.

Костел Серця Ісуса так і залишався головним охоронцем чернівецьких таємниць минулого захованих на сторінках старих документів і після повернення Україною своєї Незалежності в 1991-ому. В такому статусі споруда перебувала до 2010, коли після чотирьох років клопотань його повернули чернівецькій римо-католицькій громаді, яка крок за кроком повертає своїй святині її чарівний первинний вигляд.

Архітектура

Тринавова (центральна – домінуюча) цегляна тинькована прямокутна хрестоподібна в плані храмова будівля з великим шпилем над нартексом та гранованою апсидою розташована південніше старого міського центру, домінуючи над навколишньою забудовою своїми, підкресленими власною ділянкою, монументальними спрямованими вгору абрисами в стилі класичної готики. Її особливістю є нестандартне розташування з орієнтуванням південь (з невеликим відхиленням на захід) – північ, що зумовлено проектування центрального фасаду зверненого в напрямку ратуші.

Фіали трансепту єзуїтського костелу в Чернівцях Фіали єзуїтського костелу в Чернівцях

Двоступінчасті контрфорси, стрільчасті віконні арки з шропсами та без, витончені фіали з краббами, невеличкі вінчальні флерони на чолі фронтонів, витягнуті стрілчасті ніші створюють той унікальний аскетично строгий готичний силует, який так контрастує з химерним візерунком архітектури австрійського періоду.

Основний акцент будівлі зосереджений на північному фасаді: головний вхід прикрашають багатошарові стрільчасті архівольти, вимпенг з трипелюстковим декором, крабби по схилах трикутного фронтону, хрестоцвіт, а над ним височить гранована п’ятиярусна вежа в розкішних шатах стрільчастих арок, трипелюсткової аркатури, аркади коринфського ордеру, ажурного фризу, щипців з трипилюстковими ж арками під високим шатровим дахом.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Чернівецька обл., м. Чернівці, вул. Тараса Шевченка, 2а.

Додаткова інформація

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Н03 (Житомир – Хмельницький – Чернівці) або М19 (Ратне – Луцьк – Дубно – Тернопіль – Чернівці). В місті Головною, потім – Шевченка до єзуїтського храму.

Громадським транспортом в Чернівці, а потім міським – до Соборної площі, від якої по вулиці Поповича три квартали на південь до костелу Серця Ісуса.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram