Український народний календар. Квітень

Він за руку приводить справжнє тепло на українську землю, хоч останні подихи зимової люті ще іноді дають по собі знати інеєм на молодій травиці та пелюстках першоцвітів, зненацька завислій в повітрі сніжно-дощовою мгичкою, тонкою кригою на калюжах… Середній син красуні-Весни, обласканий променями сонця-Даждьбога, вінчаний з прекрасною богинею кохання Лелеєю, він – мальовничий Квітень, якого українці поміж собою ще звуть Вередник, Вередун, Водолій, Дзюрчальник, Крапельник, Краснець, Крутий, Лелечник, Обманщик, Переплетень, Пустун, Сонячний, Цвітень…

Другий місяць весни — один з найшанованіших серед хліборобів, бо «весь рік годує» разом з покровителькою врожаїв Ладою. Хоч сівачам треба бути обачними — розлютиш його, і квітень жорстоко помститься, видме все насіяне буревіями чи випалить ледь розквітле останніми паморозками. Том-то до Вередуна треба ставитися з усією повагою, щоб він вчасно закликав сонце-Ярила і покровительку дощів Дану, та не їздив на санчатах до старшого брата Березня, а рядився в зелені шати, вигоняв на пасовище худобу-коней і запрягав волів у віз в довгу дорогу чумацьким шляхом, «бо соловейко вже співає».

Щоб задобрити Квітня з Лелеєю та Ярила з Ладою дівчата збиралися на червоних гірках, щоб співати обрядових весняних пісень та водити танки («зранку в полі, ввечорі — на горі»). А наприкінці місяця влашловували свято Ярила — обирали поміж себе найгарнішу, обряджали в найкращий одяг, прикрашали квітами та травами, щоб надати подобу бога-Сонця, садовили на білого коня і в супроводі «плетениці» (хоровод зі святково вбраних дівчат в обов’язкових віночках зі свіжих квітів) возили кругом села, а за гарної погоди — по полю за обов’язкової участі всіх жителів села від малого до старого.

А ще Водолій за народним календарем вважається місяцем водяника, адже Перун за його тридцять днів остаточно позбавляє водойми зимових кайданів. Від Матрони-півріпниці, що лід напинає, до Антипа-половода, коли річки повертаються в свої береги після паводків, розпочинається рибальський сезон. Саме тому каменем-оберегом квітня є сапфір кольору води і височині (адже дощ за давньослов’янськими віруваннями — то єднальна ланка між небом та землею).

Український народний календар зберігає квітневі прикмети: мокрий квітень, сухий май — буде добрий урожай; теплий квітень — на врожай; як весняні води не рушать до Марії — до холодного та дощового літа; як погода не встановиться до Антипа — на сухий рік; сирий квітень — до грибної осені; вільха біжить поперед берези — до мокрого літа; осика в серіжках, літо без сліз; котики до гарної ярини.

03-04-2024 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.