Прокопа-Жниваря

Він розпочинає ту водночас довгоочікувану та виснажливу, хоч і швидкоплинну пору українського народного календаря, коли кожна хвилина буквально на вагу золота, бо це – хліб і стіл української родини на весь наступний рік. Адже хоч на Петра та Павла зазвичай зажинався перший сніп, але він носив скоріше ритуальний характер. Справжні ж жнива розпочиналися з Прокопа-Жниваря, 8 липня (ці півтора тижня між святами народного календаря вважалися найсприятливішими для достигання колосся, яке встигало «дійти», але не втратити зернину).

Бояк цей день був повністю робочим, то з традиційних обрядів існували лише: неодмінний доземний уклін колосу на самісінькому світанку з першим промінчиком сонця («Прокіп, зав’яжи тугий сніп») та чистий білий одяг для всіх робітників в полі (колір сонця та добра, щоб відлякувати нечистого). В важкій жниварській справі брали участь як жінки, так і чоловіки — перші зрізали колосся серпами та складали в доріжки, а другі – мали в’язати та носити снопи. І хоча ця робота тривала не один день, за-те, як казали в народі: «В літку — з потом, взимку — з повним ротом».

При чому вважалося, що стріти світанок на Прокопа в полі — сам Ярило допомагатиме серпувати, жнива мали пройти легко та швидко та дати гарний врожай. На перший обід в полі традиційно була свіжа перепічка із зерна нового врожаю, снопу зажинок кринка молоку.

Окрім того вважалося Прокопій, як небесний покровитель культивованої флори, мав неабиякий вплив на весь рослинний світ, то дари зібрані його дня мають неабияку цілющу силу, особливо це стосується дбайливо зібраного працьовитими бджолами в період найбільшого цвітіння природи меду, який за народними повір’ями качанний 8 липня дає силу та здоров’я душі та тілу людини на рік вперед (якщо приймати його по чайній ложці щоденно).

Саме з Прокопієвим медом пов’язано ще одне українське вірування — нібито він береже від нападу ведмедів, варто лише взяти із собою в гори-полонини чи лісові гущавини малесеньку баночку цього кристалізованого сонячного промінчика та поставити між собою та лютим звіром. Магія оберегу від небесного покровителя обов’язково спрацює, та ведмідь піде геть.

Не дарма ж традиційно в Україні 8 липня стрічають примовками та прикметами, які бережуть народну мудрість через віки: на Прокопа жита копа; на Прокопа людина спекотна; на Казанську чорниці дозрівають; Прокіп нав’язав сім кіп; на Прокопа готуй плечі для снопа; йшов Прокіп, кипів окріп, прийшов Прокіп — кипить окріп; зле Прокопа, коли змокне копа; мед на Прокопа — здоров’я довроку.

08-07-2024 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.