Доступ вільний

Опубліковано Вікторія Шовчко 24-07-2011

Висока скеля, рокіт хвиль і крики чайок, які вважають це місце будинком… зараз вже без яскравих наметів торговців і нав’язливих здирників плати за вхід – сучасне обличчя унікального історичного пам’ятника Ластівчине гніздо.

Після присвоєння будівлі статусу пам’ятки архітектури у 2011 році, зовнішній і внутрішній вигляд його значно змінився: зникли столики громадського харчування, торгові намети і крикливі лоточники, поступившись місцем “першою ластівкою” нової епохи – картині Архипа Івановича Куїнджі “Місячна ніч над Дніпром”.

Читати далі »

Сила забобони

Опубліковано Вікторія Шовчко 04-07-2011

Неприступна твердиня – досить відносне поняття, адже часом, незважаючи на високі стіни, круті схили гори, непрохідні болота та широкі рови вирішальним фактором перемоги у битві виступають лише мужність і відвага нападників або оборонців.

Але часом лише одна слава «непереможного» вирішує долю замку, і загарбники йдуть навіть не намагаючись завоювати форпост.

Читати далі »

52 пам'ятника на збереження

Опубліковано Вікторія Шовчко 02-07-2011

Місто-пам‘ятник, історичний центр якого налічує не одне тисячоліття, адже поселення на його території існували ще в бронзовому столітті, удостоївся власної чотирирічної державної цільової програми по збереженню культурної спадщини, схваленої Кабінетом міністрів Україні, вартістю дев‘яносто чотири мільйони гривень.

Будемо сподіватися цю радісну подію не затьмарять проблеми недостатнього або несвоєчасного фінансування, бюрократичних перепон та неякісної роботи. Адже саме вони поставили на грань існування деякі не менш цінні культурні об‘єкти Україні.

Читати далі »

День архітектури в Україні

Опубліковано Вікторія Шовчко 01-07-2011

Сьогодні свято того що залишили нам попередні покоління в пам‘ять про свої перемоги і поразки, радощі і знегоди, багатство і бідність – пам‘яток архітектури, які пам‘ятають те, що давно забули нащадки.

Засноване з ініціативи архітекторів та містобудівників в 1995 році це свято мало привернути увагу до проблем архітектурних об‘єктів як сучасної споруди, так тої, що налічує не одне тисячоліття, але видно крім вручення урядових премій кращим представникам цієї галузі результату не досягнуло.

Читати далі »