Дуб Богдана Хмельницького в Раю

Історія

На березі дзеркального ставка серед зеленого оксамиту Раївського парку височіє величезна фігура велета, який протягом століть служив охоронцем місцевих таємниць і легенд, виступаючи німим свідком історії, а зараз, не дивлячись на державний захист і зусилля фахівців, від нього лишився лише гордий силует земної оболонки вже позбавлений життя.

Раївський дуб Богдана Хмельницького Дуб Богдана Хмельницького в Раю

Він почав свій шлях десь на околиці Галицько-Волинського князівства (згідно з одними джерелами в середині XII століття, за іншими – на півтора століття пізніше) серед розлогих лісів Малого Полісся, коли в цих краях ще й не чули про магнатські прізвища та величезні гроші на штучне відтворення природного ландшафту. Ім’я йому дуб Богдана Хмельницького, що в селі Рай.

Але доля велетня лягає на пожовклі сторінки літописної історії лише в середині XVII століття, коли, згідно з переказами, його розлога крона дала притулок стомленому полуденним жарким сонцем гетьману Війська Запорозького Богдану Хмельницькому (1596 – 1657) під час походу 1648-го проти польської шляхти.

Піде зовсім небагато часу, і в 1707 році поруч з його потужним стовбуром прозвучать кроки російського царя Петра I (1672 – 1725), який заїхав помилуватися облаштованим в якості заміської резиденції останнім з роду Сенявських Рай на землі по дорозі до жовкевської ставки під час літньої компанії Північної війни. От тільки зі своїм віроломним союзником Іваном Мазепою (1639 – 1709), який теж бував у Адама Миколи (1666 – 1626), доля розвела його на два роки.

Нові господарі іменитого польського дворянського сімейства Потоцьких перетворять лісові угіддя в оточенні роївського мисливського палацу в ландшафтний парк (1760), а дуб Богдана Хмельницького стане однією з його родзинок, доповнюючи створений рукою майстрів закінчений образ дикої природи.

Два століття і дві світові війни пройдуть для дерева-велетня практично не помітно, хоча кинутий напризволяще парк біля його піжніжжя зникне без сліду помахом всесильної матінки-природи в середині ХХ століття… лише з’являться перші ознаки вмирання, пророкуючи трагічну розв’язку на зорі третього тисячоліття. Адже все на цьому світі має свій кінець, але це був останній акт багатого подіями життя могутнього воїна з царства рослин.

Архітектура

Колись давно крона, що здіймалася на висоту у двадцять п’ять метрів, цього гідного представника Флори в Раю давала велику тінь і служила помітним акцентом навколишнього парку, а нині його семиметровий в обхваті (діаметр – 214см) позбавлений всіх своїх гілок стовбур – лише блякла тінь колишньої величі, якою він змагався зі своїм запорізьким родичем.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Тернопільська обл., Бережанський р-н, с. Рай (парк).

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е 50 (Р 05) (Ужгород – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград – Дніпропетровськ – Донецьк), яка проходить через місто по вулиці Тернопільській / Степана Бандери. У Бережанах прямувати: вул. Академічна – вул. Братів Лепких – вул. Раївська, яка виходить до парку.

Громадським транспортом на маршрутних таксі зі Львова чи Тернополя до Бережан, а потім з автостанції рейсовим автобусом до Раю (дуб Хмельницького в 10 хвилинах пішки від зупинки).

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Раївський парк на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram