Житловий будинок вул. Вірменська 21 Львова

Історія

Житловий будинок по вул. Вірменської 21 у Львові Житловий будинок по вул. Вірменської 21

Побудований, як і більшість його побратимів, в епоху пізнього середньовіччя на рубежі XVI і XVII століть, коли Львів перебував під надійним захистом Польського королівства, будинок по Вірменської № 21 виділяється своєю унікальною архітектурою і характерністю рис. Розроблений ще в ті далекі часи, коли план забудови житлових кварталів серця Галичини передбачав червону лінію і строге планування кварталів, він сторіччями зберігав тепло домашнього вогнища десятків поколінь жителів стародавнього міста.

Практично двісті років будинок № 21 в незмінності свого образу був невід’ємною частиною архітектурного вигляду однієї з головних львівських вулиць (Вірменської), зберігаючи за своїми стінами сімейні таємниці своїх мешканців, серед яких було не мало відомих громадян. Але реформаторське XIX сторіччя, з благословення нових власників, дали йому нове зовнішнє оздоблення під різцем видатного архітектора Генріха Вітвера (1774 – 1825), що перетворив його на одну з численних перлин класицизму.

Часта зміна власників протягом XIX століть, дві світові війни і перехід столиці Галичини з одних рук в інші мало вплинули на новий зовнішній вигляд і колишнє високе призначення житлового будинку на Вірменській у самого центру цивільного життя Львова. Лише з часом дещо зблідніли яскраві фарби та змінилися мешканці.

Але і зараз на зорі нового II тисячоліття він служить надійним притулком в морі життєвих тривог новому поколінню львів’ян. При цьому його історія з нальотом архітектурних змін гідно була оцінена не тільки українською державою, але й всесвітньою організацією UNESCO, перша з яких надала йому статус пам’ятки архітектури, а друга – включила до списку всесвітньої спадщини.

Архітектура

Центральний фасад львівської житлового будинку по вул. Вірменської № 21 Центральний фасад житлового будинку по вул. Вірменської № 21 Львова

Згідно з вимогами середньовічної міської забудови Львова кутовий триповерховий будинок № 21 по Вірменської має три прямокутних вікна по фасаду, що виходить на головну вулицю (причому перший поверх візуально виглядає як цокольний у зв’язку з низьким розташуванням вікон). Його прямокутний обсяг (10м х 14м) нині гладко оштукатурений.

Виділяє будівлю з рядом побудованих поруч декоровое оформлення центрального фасаду початку XIX століття в класичному стилі: карниз складного профілю, що відокремлює центральну горизонтальну частину на рівні другого поверху служить передоднем горельєфних вставок під вікнами, ажурний же фриз рослинного орнаменту є візуальним переходом між другим і третім ярусом, а завершує цю пишність трігріф з метопами доричного ордера як зв’язувальна ланка між периметром і вінчаючим дахом.

Додаткова інформація

Адреса: Україна , Львівська обл. , М. Львів , вул. Вірменська , 21 .

Як дістатися

Автотранспортом по трасах М06 (Е471) (Київ – Житомир – Новоград-Волинський – Львів – Стрий) / М09 (Е372) (Рава-Руська – Жовква – Львів) / М12 (Тернопіль – Львів) / М11 (Пшемишль – Городок – Львів) / М10 ( Радимно – Яворів – Новояворівське – Львів). По місту: вул. Богдана Хмельницького – кільце – вул. Липинського – кільце – пр. В’ячеслава Чорновола – пр. Свободи (весь час по головній), яку обминути вздовж зеленої зони по колу. Вулиця Вірменська бере свій початок недалеко від театру Опери та балету.

Громадським транспортом до Львова, а потім на міському транспорті до центру старого міста – пр. Свободи (орієнтир – театр Опери та балету), звідки бере свій початок вул. Вірменська з № 21 у четвертому кварталі.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Будинок вул. Вірменська 21 Львова на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram