Пам'ятник королю Данилі у Львові

Історія

Його ім’я буде прославлене у віках ратними подвигами і об’єднанням земель руських. Його доля – низка зльотів і падінь на політичній і військовій аренах. Пам’ять про нього – це одне з найпрекрасніших міст східної Європи, назване ним на честь старшого сина. Князь Данило Романович Галицький (1201 – 1264) став символом Львова.

Пам'ятник князю Данилу Галицькому на одній з центральних площ Львова Пам'ятник князю Данилу Галицькому у Львові

Як далекоглядний стратег відразу по сходженні і міцному воцарінні на престолі Русі в 1354 році князь Данило починає зведення в ключових точках своєї держави (на перетині торгових і транспортних шляхів) укріплених міст для посилення своїх позицій у протистоянні зовнішньій агресії кочових племен татаро-монгол і військам західних сусідів.

І хоча через кілька років (1258 – 1261) фортечні укріплення нового міста були зруйновані, син засновника Лев (1228 – 1301) не тільки заново відбудував їх в, але й створив на вершині гори Висолкій замок, що став тимчасовою резиденцією правителів Галицько- Волинського князівства замість знищеної військами Батия (1209 — 1256) в 1241 році стародавньої столиці в Галичі.

Чимало століть пройде з тих пір. Над львівською землею пронесуть руйнівні війни і пожежі, її чекатимуть роки благоденства, архітектурний вигляд її торкнеться рука іменитих майстрів, а підданство буде змінюватися із завидною регулярністю.

Але пам’ять про того, хто подарував життя їх улюбленому місту залишиться в серцях багатьох поколінь жителів Львова і знайде своє матеріальне відображення на зламі тисячоліть під рукою сучасних творців – на Галицькій площі міста в 2001 році з каменю та бронзи народився вершник на буйному коні.

Архітектура

Творіння спільних зусиль архітектора Я. Чуріла і скульпторів В. Ярича і Р. Романовича зажадало колосальних зусиль разом з шістдесятих тоннами граніту і дев’ятьма – бронзи являє собою статую короля Данила в ратному вбранні верхи на вороному коні в похідній збруї. Вказуючий перст Галицько-Волянського князя звернений до нащадків з наказом берегти і охороняти залишену ним спадщину від зазіхань любих гнобителів свободи і віри.

Сам пам’ятник, маючи загальну висоту в десять метрів, складається з бронзової кінної скульптури і високого гранітного постаменту з лаконічним написом “Король Данило”. Причому постамент по периметру оперезаний повторюваними символами влади засновника Львова з тризубом в центрі.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Львівська обл., м. Львів, пл. Галицька.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах М06 (Е471) (Київ – Житомир – Новоград-Волинський – Львів – Стрий) або М09 (Е372) (Рава-Руська – Жовква – Львів) або М11 (Пшемишль – Городок – Львів) або М10 (Радимно – Яворів – Новояворівське – Львів) або М12 (Тернопіль – Львів) до Кільцевої дороги. В її північній частині бере свій початок вул. Богдана Хмельницького, по якій прямувати до вул. Липинського. Далі шлях пролягає вздовж пр. В’ячеслава Чорновола, а потім – пр. Свободи, який закінчується біля Галицької площі.

Громадським транспортом до Львова. Далі міським транспортом проїхати в центр Старого міста до Галицької площі, де розташований пам’ятник королю Данилу.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник королю Данилі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram