Річка Устя у Вінницькій області

Історія

Вона була народжена в епоху катаклізмів і сейсмічної нестабільності, коли сучасна карта світу лише набувала свої нинішні риси, коли тектонічні плити в шаленому танці створювали високі гори і глибокі западини, коли з хаосу народжувалися континенти і океани. Тоді-то в межах нового ландшафту і з’явився Український щит з Волинсько-Подільською височинню як одна зі складових східній частині європейського континенту.

Річка Устя. Ставок спиртзаводу. Немирів. Вінницька область Річка Устя в Немирові

Плато-височина дала початок безлічі великих і малих річок, що збігають в Причорноморське пониззя. Південний Буг з притоками входив до їх числа. Устя ж, проклавши собі нелегкий шлях серед невисоких пагорбів, стала рідним домом для людини на зорі існування цивілізації – ще в V тисячолітті до н.е. на її берегах зупинялися народи трипільської культури (дослідники і досі відкривають все нові місця їх стоянок).

Потім на цю землю прийдуть племена скіфів, вибравши р. Устю для свого укріпленого поселення (VII – VI ст. до н.е.), яке сторіччями захищало їх від зазіхань недругів. Його оборонні вали завивши дев’ять метрів зі слідами зниклого в безодні часу частоколу ще й нині кільцем охоплюють обидва береги річки біля села Березівка, що нижче Немирова.

Наступну віху на подільській землі залишать племена уличів і тиверців, що стали прабатьками багатьох її міст і селищ Теребовлянського князівства Київської Русі. Так на місці нинішнього Немирова, за припущенням істориків, в X – XII сторіччі вже існував місто Мирів, яке геть стерли з лиця землі татаро-монгольські полчища під час свого Західного походу Бату-хана (1201 – 1255).

Забуття, принесене на підковах коней армії Монгольської держави, тривало аж до завоювання Поділля литовським князем Ольгердом в XIV столітті. З тих часів родючі берега Усті вже більше ніколи не залишаються людиною: Велике князівство Литовське, Річ Посполита, козацькі загони, Туреччина, Російська імперія змінювали один одного у калейдоскопі часу, поки ця земля, врешті не знайшла себе у вільній і єдиній України в 1991 році.

Архітектура

Належна до басейну Південного Бугу річка Устя (права притока) має протяжність 28,5 км. Її розташований на рівнинний прорізаний неглибокими річковими руслами місцевісті басейн становить 310км². Ширина немирівської блакитної перлини сягає 180м, при глибині до 2,5м; берега при цьому, в основному, пологі і покриті змішаними листяними гаями.

Кришталева чистота води з великою кількістю річкової риби стала причиною спорудження людиною вздовж її русла великої кількості великих і маленьких рукотворних ставків і заплав, яких нині налічується сімнадцять (більша частина розташована в північній частині на ділянці Ведмежа – Немирів – Березівка).

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Вінницька обл (південно-східна частина).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р11 (Вінниця – Немирів – Ямпіль) або трасою Е50 (Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград), яка в районі міста Немирів та селища Кароліна перетинає Устю.

Громадським транспортом з Вінниці до автовокзалу Немирова, а потім спуститься до річки вздовж траси в південному напрямку.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram