Костел святого Юзефа в Немирові

Історія

Центральний фасад немирівського храму святого Юзефа Центральний фасад костелу святого Юзефа в Немирові

Святополк-Четвертинські, Вишневецькі, Потоцькі – найіменитіші сім’ї польських дворян, які володіли Немирівського землями починаючи з 1566 роки після скасування автономії східного Поділля у складі князівства Литовського. Важко повірити, що б в їх родовому гнізді (яке до того ж було великим торговим центром) при загальновідомій ревній побожності в королівстві був відсутній католицький храм.

Однак, перша письмова згадка міської дерев’яної святині відноситься лише до 1772 року. Вже в той час парафіяльний костел існував на нинішньому місці і був освячений на честь Юзефа Обручника, хоча ні імені мецената, ні прізвища архітектора, ні дати спорудження його, на жаль, історія не зберегла.

У 1802 році Немирівське маєток переходить у власність могутнього і нечувано багатого Станіслава Щесного Потоцького (1751 – 1805), який купив його у свого розореного родича Вінцента Потоцького (1740 – 1825) за нечувану суму разом з шістьма десятками прилеглих сіл. А через рік місто, що складався в основному з дерев’яної забудови, перетворилося на попіл в наслідок руйнівної пожежі. Дерев’яний костел зник разом з розвіяним вітром димом над попелищем.

Вежі-дзвіниці костелу святого Юзефа Обручника в Немирові Вежі-дзвіниці немирівського храму святого Юзефа

Новий господар узяв на себе всі тяготи відновлення зруйнованої святині, причому цього разу закладений в тому ж 1803 році храм зводився з каменю. Не побачивши плода своїх праць, через два роки Станіслав Щесний помер, а справа його була продовжена дружиною – знаменитою графинею Глявоне-Вітт-Потоцькою (1760-1822), ім’я якої і зараз носить уманський парк Софіївка.

Наступне нещастя спіткало костел святого Юзефа в 1811-ому – пожежа знову охопила центральну частину міста, хоча цього разу завдяки кам’яним стінам оплот католицької вистояв, втративши у боротьбі зі стихією лише частину покрівлі та дерев’яне обрамлення віконних прорізів.

Третій раз у вогняну купіль храм на центральній площі Немирова занурився в ніч на 8 грудня 1880 року, але, будучи веденим сильною рукою молодого подружжя Марії Григоровни (1857 – 1920) та Олексія Григоровича (1848 – 1912) Щербатових, незабаром його двері, не дивлячись на значну отриману шкоду, знову відчинилися перед парафіянами.

Східний фасад храму святого Юзефа в Немирові Східний фасад костелу святого Юзефа

Кривава революція 1917-го і крокуюча за нею громадянська війна поглинули в своїй безодні всю сім’ю немирівських благодійників (не прислухавшись до заступництва місцевих жителів, червоні вбили Марію та її дітей), а залишався ще півтора десятиліття чинний парафіяльний костел в рамках посилення атеїстичної політики комуністичної парії країни рад у 1939-ому закрили.

У післявоєнні роки і аж до здобуття Україною незалежності в 1991 році храм, що пережив дві блюзнірські перебудови (в 1930-му знесли фасадні вежі, в 1980-му – значно модернізовали) виконував функції Будинку культури із залом офіційних урочистостей РАГСу.

На зламі епох, коли всі релігійні табу були офіційно зняті костел святого Юзефа в Немирові був повернутий громаді, а в 2000-х – розпочато його відновлення і відродження до життя в якості католицької святині, в якості якої він виступає і донині.

Архітектура

Храм Юзефа Обручника в Немирові Костел Юзефа Обручника

Нинішній вигляд головного католицького храму розташованого в самому серці старого міста над Устею практично повністю відповідає проекту 1803 року: та ж витягнута хрестоподібний в плані форма (33м х 11м) з гранованою апсидою, дві домінуючи симетричні вежі центрального фасаду, колонний портик центрального входу і арочні вікна основного обсягу. Відмінністю є прибудований в середині ХХ сторіччя до західної частини трансепта прямокутник Палаца культури.

Домінантою ж немирівського костелу є оформлений в класичному стилі центральний симетричний фасад. Його триярусні вежі-дзвіниці під зімкненою покрівлею, величезні циферблати міських годиників, міжярусні карнизи складного профілю великого виносу з декоративними кронштейнами, аркові ніші під захистом масивного замкового каменю, напівкруглий фронтон з невеликою нішею аттика і квадратні колони портика центрального входу вигідно підкреслюють здвоєні пілястри іонічного ордера та геометричний малюнок віконного обрамлення.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Вінницька обл., м. Немирів, вул. Горького, 92.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р11 (Вінниця – Немирів – Ямпіль) або трасою Е50 (Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград), яка проходить крізь місто. У Немирові повернути на вул. Горького, де розташований костел святого Юзефа.

Громадським транспортом з Вінниці до Немирова (зупинка “Санаторій Авангард”). Від зупинки по вулиці Горького один квартал до центральної площі міста, на якій знаходиться католицький храм.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Костел святого Юзефа в Немирові на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram