Собор Архістратига Михаїла в Немирові

Історія

Немирівський собор Архістратига Михаїла Собор Архістратига Михаїла в Немирові

На зламі тисячоліть у стародавньому місті на березі річки Устя з’явилася нова сакральна перлина. Так перший камінь будівництва собору на честь Архістратига Михаїла на головній площі міста був освячений 21 листопада 2000 року. Цей день (офіційна дата поминання святого) був обраний не випадково – адже православні традиції в Немирові налічують не одну сотню років.

Ініціатором спорудження храму виступило сестринство Свято-Троїцького жіночого монастиря в особі ігумені Херувими і місцева православна громада за підтримки адміністративної влади міста як пам’ять про великі діяння і перемоги над нечистим ватажка Небесного Війська.

Вже через чотири роки (2004) перша черга будівництва була закінчена – невсипущими працями нижній храм на славу Димитрія Солунського відчинив свої двері перед вірянами, до яких незабаром приєдналися учні недільної школи. Для молодого покоління християн він став справжньою дороговказною зіркою перших свідомих кроків у цьому суєтному світі.

Пам'ятний хрест біля Свято Михайлівського храму в Немирові Пам'ятний хрест біля немирівського Свято Михайлівського храму

Однак, роботи на цьому не були зупинені та за підтримки ревної молитви тривали ще довгих чотири роки, поки новий християнський собор Немирова на центральній площі не постав у всій красі осінений благословенням двох престолів: головного – на честь Архістратига Михаїла та бічного в ім’я святого Володимира, що було обумовлено пишним святкуванням 1020-річної річниці Хрещення Київської Русі в 988 році князем Красне Сонечко.

Своє освячення собор отримав з рук митрополита Київського Володимира в рік 2008 від Різдва Христового, а нижній його храм був оновлений владикою двома роками пізніше. Ця подія стала для православних городян справжнім подарунком на честь світлого свята. Так що зараз Михайлівська святиня нині є, не дивлячись на свій невеликий вік, однією з найбільш шанованих в окрузі; до її стін щодня прагнуть стражденні, щоб отримати благословення і промінь надії в майбутнє з рук тих, хто є гласом Божим на землі.

Архітектура

Центральний фасад Михайлівського собору в Немирові Центральний фасад Михайлівського собору

Вибудувана згідно з канонами православного зодчества в хрестово-купольному стилі головна православна святиня Немирова являє собою майже кубічний (22м х 20м) обсяг з білої силікатної цегли на цементному розчині з п’ятьма куполами на високих барабанах, центральний з яких є світловим, а передній правий виступає в якості дзвіниці, і трьома напівкруглими апсидами а південно-східній частині.

Внутрішній простір, візуально розділений чотирма стовпами на пружних арках на три нефи, завдяки перехрестним під прямим кутом арочним зводам народжує головний християнський символ – Хрест Спасителя, що в поєднанні зі світловим барабанів над средохрестям і піднятими високого над землею арочними вікнами основного периметра створює спрямований у височінь одухотворений силует.

Її зовнішній вигляд, підкреслений арковими і напів арковими порталами центрального і бічних входів, гармонійно доповнений віконним блиском і маленькими главками на вершині, що в поєднанні з п’ятьма шоломовидними куполами увінчання золотими хрестами основного периметра служить яскравими штрихами до аскетичного вигляду білих стін.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Вінницька обл., м. Немирів, вул. Леніна, 3.

Посилання

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р11 (Вінниця – Немирів – Ямпіль) або трасою Е50 (Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кіровоград), яка проходить крізь місто. Далі – повернути на вул. Горького, яка через квартал виходить на центральну міську площу, де розташований собор.

Громадським транспортом з Вінниці до Немирова (зупинка “Санаторій Авангард”), а потім 10 – 15 хвилин вздовж вул. Горького до її перетину з вул. Леніна, де розташований храм Архістратига Михаїла.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Собор Архістратига Михаїла в Немирові на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram