Пам'ятник Марії Рівненській

Історія

Пам'ятник княгині Марії Рівненській (Несвізький) Пам'ятник княгині Марії Рівненській

Обдарований творець і щедра меценатка, земельний магнат і умілий будівельник, дбайлива господиня і доблесний воїн… епітетів цій жінці не злічити, адже долаючи століттями закостенілі забобони, вона після смерті чоловіка в середньовічному суспільстві Речі Посполитої домоглася уявно більшого, ніж більшість дрібнопомісних представників протилежної статі, створивши квітуче місто з нічого. Вона і є Рівне. Марія Несвицкая (- 1518).

А почалося все з кончини князя Семена Несвізького ( – 1481), все великі маєтки якого на Волині (в тому числі і поки ще нічим не примітне куплене за два десятиліття до того у Луцького землянина Івашка Васильовича Дичко за 300 коп широких грошей село Рівне) відійшли його дружині Марії. І хоча офіційною резиденцією князя був місто Колодне, його діяльна вдова обирає для себе Городок як місце постійного перебування.

Сілуєт княгині Марії Несвізької в Рівному Сілуєт княгині Марії в Рівному

Цей вибір не був випадковим, адже останній знаходився всього в декількох кілометрах від нового захоплення і головної надії господині – поки ще села Рівне, в якому вона почала будівництво дерев’яного замку поряд з початком клопоту з отримання для нього статусу міста з Магдебурзьким правом. Праці Марії увінчалися успіхом в 1792-ому, і з тієї пори поселення на берегах Усті, не дивлячись на всі злети і падіння історії, вже ніколи не втрачало свого високого статусу.

Її перший замок згорить наприкінці XV століття, але войовнича і діяльна натура княгині не дасть їй довго тужити над попелом її дітища – вона майже відразу почне будівництво нової твердині вже в титулі княжної Рівненської, при цьому виклопотав у короля Олександра Ягелончика (1461- 1506) привілеї на проведення в столиці своїх земель ярмарки, що значно підвищить її торгово-економічну привабливість.

Шлюб дочки Марії та Семена – Анастасії ( – 1515) – зі старостою Луцьким князем Семеном Юрійовичем Гольшанським (1445 – 1505) мало що змінив в управлінні рівненських земель, адже видатному полководцю і військово-політичному діячеві Великого князівства Литовського залишалося мало часу для далекої східно-волинської провінції, так що княгиня Рівненська продовжила дбайливе господарювання на своїх землях.

Флюгер з гербом князів Несвизьких пам'ятника Марії Рівненської Флюгер з гербом князів Несвизьких

Раптова смерть зятя лише ще більше ускладнили її нелегку працю, коли на майно князя Семена в околицях Рівного раніше викуплене у землянина Ванька Кирдиєевича за тисячу коп широких грошей ще до одруження пред’явили претензії Волинські земляни Дзевшиці (Гнат, Богдан та Івашко) з причини відсутності серйозного заступника у овдовілих княгинь. Край багаторічним розглядам поклав лише указ Сигізмунда I (1467 – 1548) від 21 липня 1515 року, згідно з яким Марія і Анастасія залишалися повноправними господинями сіл: Авеськів, Башов, Бережан, Квасилів, Коршів, Колодне, Славне, Став.

На схилі років перша княжна Рівненська продовжувала працю на благо своєї батьківщини, незважаючи на заміжжя онуки Ганни Тетяни ( – 1522) згідно з яким новим власником земель номінально ставав її чоловік Костянтин Острозький (1560 – 1530), все більше приділяючи уваги питаням благодійності та меценатства (в реєстрі облагодіяних її милістю згадується в тому числі Києво-Печерська лавра).

Через століття в незалежній Україні, відроджуючи пам’ять про ту чиїми працями Рівне фактично з’явився на світ, буде встановлено пам’ятник Марії Рівненській створений за проектом Володимира Борисовича Шолудько та відкритий в самому серці центральної міської вулиці в 2006 році.

Архітектура

Скульптурна композиція пам'ятника княгині Марії Рівненської Скульптурна композиція пам'ятника княгині Марії Несвізької

Величний білий мармуровий жіночий силует на гранітному постаменті під куполом семистовпной ротонди зі світловим ліхтарем над центром композиції – витвір скульптора В. Шолудько в співавторстві з Віктором Фрунзелем, Юрієм та Вадимом Козирацькими – нині прикрашає центральну частину головної рівненської транспортної артерії.

Скульптура самої княгині, що велично сидить на італійському троні-кріслі, спинка якого вигнута у вигляді крил з гербом Несвизьких на тильній стороні, хоч через брак будь-яких збережених портретів Марії Рівненської і не відповідає оригіналу (за модель було взято зображення княгині Радзивілл), але всі елементи її оздоблення відповідають добі і віянням моди, які були присутні на Волині в її час.

Гранітний ж п’єдестал пам’ятника прикрашений лаконічним написом і двома барельєфними зображеннями, які образ княгині з гербом міста біля ніг як би візуально підсумовує: зліва дозорна вежа та храм – символ її вкладу в духовну і оборонну складову, а праворуч – князі-спадкоємці і жителі схилені у вдячному поклоні за внесок в їх майбутнє.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Соборна.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е40 (Містка – Львів – Рівне – Житомир – Київ – Полтава – Харків – Луганськ – Ізварине) або Р05 (Городище – Рівне – Острог – Шепетівка – Старокостянтинів) або Р77 (Рівне – Тучин – Гоща). У місті по вул. Соборній до пам’ятника Марії Рівненської.

Громадським транспортом до автовокзалу Рівне, а потім міським транспортом, прямуючим по вул. Соборній до Театральної площі, на протилежному боці від якої знаходиться пам’ятник княгині Несвізький.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник Марії Рівненській на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram