Будівля волосного правління в Голобах

Історія

Будівля голобського волосного правління Будівля волосного правління в Голобах

Дерев’яна народна архітектура в переплетенні барокової закрутків – не кожен обласний центр України може похвалитися таким унікальним архітектурним шедевром, а тут всього лише селище міського типу загублене між Луцьком та Ковелем. І хоча він розташований уздовж траси недоладно-помітні вивіски сучасного магазину своєї нав’язливістю кілька нівілюють його унікальний декор, і лише з другого погляду на загальному тлі проступають виконані майстерним різьбярем витончені деталі.

Коли після скасування кріпосного права 16 лютого 1861 року в імперії двоголового орла, що окупувала західноукраїнські землі після розвалу Речі Посполитої, була введена нова нижча одиниця адміністративно-територіального поділу – волость, практично кожне волинське село було прославлено перед проблемою розміщення апарату її управління.

Де спочатку розміщувалося волосне правління в Голобах достеменно не відомо, але в 1895 році при в’їзді в село уздовж основної траси, що зв’язує північ повіту з адміністративним центром у Луцьку, з’явилася його власна дерев’яна на кам’яному фундаменті двоповерхова будівля, яка згідно залишеним сучасниками враженням була “великою та красивою”.

Ризаліт другого ярусу волосного правління в Голобах Ризаліт другого ярусу волосного правління

Свою роль споруда, яка практично не постраждала в Першій світовій війні, виконувало і під час другого пришестя Речі Посполитої за результатами Ризького мирного договору від 1920-ого, закреплявшего анексію української Волині Польщею.

Початок Другої світової війни, який поклали вторгнення радянських і німецьких військ на територію Польської республіки у вересні 1939-ого, безкровно передав західноукраїнські землі і Голоби в їх числі на роздертя червоним комуністам, які на неповних півтора року звели їх в ранг районного центру. Але протистояння двох тиранів, які зійшлися на одному кордоні, незабаром перейшло в активну фазу – в червні 1945-ого бойові дії перекинулися на волинські землі.

За підсумками Ялтинської мирної конференції в лютому 1945 року весь цивілізований світ фактично визнав чергову анексію України Московією під комуністичної личиною – будинок правління ще якийсь період виконував адміністративні функції районного центру, поки в 1980-х не було споруджено двоповерхову будівлю селищної ради.

Після переїзду райради і здобуття Україною незалежності порожні приміщення в 1990-х зайняла контора Голобського сільськогосподарського товариства, а приміщення на першому поверсі з центральним входом вподобали торгівельно-комерційні структури. І ті й інші мешкають тут і донині, так що завдяки постійному перебуванню в центрі активного сільського життя дерев’яний пам’ятник архітектури зараз в прекрасній для своїх років формі.

Архітектура

Центральний фасад будівлі волосного правління в Голобах Центральний фасад голобського волосного правління

Двоповерхове дерев’яне на кам’яному фундаменті г-подібне в плані (16м х 8м) (у другій половині прибудований додатковий обсяг з півдня без дотримання стилістики) з ганком на колонах воно створено в змішаному народно-бароковому стилі, де від першого узятий геометричний декор накладок кутових лопаток і фризу, підшар’є на кронштейнах, декоративне сонце над вікном центрального фронтону та стилістична розбивка обсягу вертикальною, горизонтальною та похилою під 90º (фронтони) накладкою дощок, а другого – парні колони іонічного ордера з різьбленими капітелями, які підтримують пологу арку ганку.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Волинська обл., смт Голоби, вул. Незалежності.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах М19 (Доманове – Ковель – Луцьк – Дубно – Збараж – Тернопіль – Чернівці – Тереблече) до розвилки в центрі Голоб (вул. Незалежності), де розташована будівля волосного правління.

Громадським транспортом до залізничної станції “Голоби”, а потім по вул. Вокзальній або міжміськими автобусами, що прямують через селище, до вул. Незалежності, на перетині якої з трасою знаходиться контора Голобського СТ.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Будівля волосного правління в Голобах на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram