Каплиця католицького кладовища в Олиці

Історія

Католицька цвинтарна каплиця в Олиці Цвинтарна каплиця в Олиці

Романтична перлина, народжена на світ в пам’ять про ніжність кохання останнього польського короля і княгині з волинської глибинки в обрамленні вікових дубів і схилених голів їх підданих зі світу тіней, як зриме втілення того, що давно стало лише надбанням пожовклих літописних сторінок і легкого димки легенд, що передаються з покоління в покоління місцевими жителями.

Доля позбавила Станіслава Августа Понятовського (1732 – 1798) не тільки польської корони, коли після Третього поділу Речі Посполитої більша частина його земель опинилася розділеною між Московією, Австрією та Угорщиною, а й серцевої прихильності до прекрасної волинської княжині Нововейської, що передчасно померла в своєму маленькому маєтку Чемерин під Оликою. Над її скорботної могилою на польському цвинтарі сусідньої фамільної резиденції князів Радзивіллів під опікою католицького Троїцького костелу з’явилася витончена каплиця в романський-готичному стилі.

Центральна брама і каплиця католицького кладовища в Олиці Брама і каплиця кладовища в Олиці

На рубежі XIX і ХХ століть польське кладовище, яке з територіальним ростом села поступово почала оточувати житлова забудова, стараннями дванадцятого ордината Олики князя Фердинанда Фредеріка Радзивілла (1834 – 1926) було обгороджено по периметру цегляною огорожею з величною головною брамою, що розташувалася навпроти каплиці княгині Нововейської.

Щасливо переживши Першу світову війну і міжвоєнний період під прапором Польської республіки першої половини ХХ століття, при червоних радикально атеїстичних радах, які фактично анексували всю Україну за підсумками розв’язаної ними Другої світової, цвинтарна каплиця разом із католицьким куточком скорботи звичайно не могла залишатися чинною – була закрита і до кінця другого тисячоліття прийшла в суцільний занепад, посилений радикальним оправославленням місцевого населення.

Залишившись без покрівлі, підвладна всім вітрам часу, які поступово стирають самобутній декор її внутрішніх стін, зараз каплиця лицарем сумного образу на тлі монументальної арки центрально в’їзду як ніколи змушує зупиниться на мить і замислитися про суєтності всього сущого на землі, щоб отримати імпульс до жити далі, поки ще є час.

Архітектура

Збережений внутрішній декор цвинтарної каплиці в Олиці Збережений внутрішній декор каплиці в Олиці

Храмовий комплекс княжої каплиці Нововейських Олики розташований на території старого кладовища огородженого невисоким парканом з червоної цегли навпроти його центрального входу в південній частині села. Його перспективу півночі відкриває чотирипілонна трипрольотна аркова брама в стилі романської готики, підкреслена ступінчастим оформленням порталу центрального проїзду, баштовими надбудовами із сакральними символами християнства, аркатурою, широким фризом, стрілчастими арками ніш (всі деталі виконані методом фігурної кладки).

Католицька каплиця – прямокутна (10м х 7м) споруда, ще носить сліди колишнього романо-готичного чудового оздоблення, з якого час пощадив із зовнішнього боку витончену терасу з арковим отвором в центрі, бічні симетричні контрфорси стійок дзвіниць, що примикають до центрального фасаду, кілеподібні арки прорізів та ніш, хрестоцвіт південного фронтону, грановані напівколони, а з внутрішньої – витончене ліпне обрамлення прорізів і ниш в рослинно-містичному ключі та невеликі фрагменти вузького фризу, що колись оперізував будівлю по периметру.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Волинська обл., с. Олика, вул. Миловицька.

Як дістатися

Автотранспортом по трасах Н22 (Устюг – Луцьк – Рівне) до розвилки на Олику в районі селища Кадище, а далі по Т0312 (Кадище – Горянівка – Олика) на південь. В Олиці прямувати головною до католицького цвинтаря в південній частині уздовж траси. Каплиця розташована при в’їзді з боку вул. Миловицької.

Приміським / міжміським транспортом з Луцька чи Рівного до автобусної зупинки в Олиці, а потім по головній на південь два квартали до католицької каплиці на території кладовища.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Каплиця католицького кладовища в Олиці на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram