Кум Кеннеді. Від Олики до Нью-Йорка

Повороти долі іноді настільки вигадливі і непередбачувані, що передбачити їх повороти не візьметься навіть найдосвідченіший астролог. Народження в маленькому селі Шпанів що на Волині звичайно ж не давало можливості припустити блискуче майбутнє, хоча іменитий рід Радзивіллів, що знаходиться в родових зв’язках з половиною аристократії Європи давали передумови до безбідного існування і вільного життя, але Друга світова і радянська окупація України, де в Олиці офіційно знаходився родовий маєток княжого роду, сплутали всі карти.

Майбутнє молодого спадкоємця Станіслава Альбрехта Радзивілла було туманним. Перший шлюб з графинею Розою де Монлеон розтанув разом з димом пожарища бойових дій, але нове кохання до хорватки Грейс Колін, весілля з якою відбулася в 1946-ому, дали сили жити далі. Щасливою випадковістю стало їх знайомство в Нассау, де молоді оселилися для отримання британського громадянства, з відомим трейдером Феліксом Фенстоном, результатом якої стало створення ріелторської компанії для роботи на британському ринку.

Другий раз доля посміхнулася литовському аристократові в мисливському маєтку Ламборн в Ноттінгемпшир, де пара відпочивала разом з іншими гостями – подружжям Майклом і Кароліною Лі Кенфілд та сестрою останньої – Жаклін Кеннеді. Станіслав і Королина відразу знайшли спільну мову, що незабаром привело до розриву їхніх колишніх шлюбних зв’язків та укладення союзу 19 березня 1959 року, між успішним підприємцем та одною із законодавиць світової моди.

Тісне спілкування сестер і дружні відносини між князем та Джоном Кеннеді змусило Радзивіллів активно включитися в передвиборчу компанію 35-ого президента США, яка після безлічи безсонних ночей і плідної праці призвела Джона в Овальний кабінет.

Інавгурація, що фактично була плодом в тому числі і Станіслава Альбрехта, ще більше зблизила сім’ї – вони стають хрещеними дітей один одного, разом відпочивають від нав’язливої уваги папараці, проводили свята в фамільної резиденції Кеннеді… А потім сталася та страшна трагедія, після якої обидві сім’ї довго не могли оговтатися від шоку – наймолодший президент в історії США був убитий в своєму автомобілі під час даласського визиту.

У тому ж році до тих жахливих подій литовський князь познайомився з грецьким мільярдером Арістотелем Онассисом, який стає одним з його близьких друзів, а пізніше призначає Станіслава Альбрехта керівником своєї авіакомпанії “Olympic Airways”. Чи був при цьому Радзивілл мимовільним вісником долі для Жаклін – історія замовчує, але 20 жовтня 1968 вона поєднувалася законним шлюбом з грецьким магнатом.

Особисте життя самого ж Станіслава Альбрехта йшло по спадаючій – в 1974-ому його шлюб з Кароліною Лі був офіційно розірваний, а за два роки він сам раптово помер у віці шістдесяти двох років. Його сини-спадкоємці Антоній Станіслав Альбрехт і Ян Станіслав Альбрехт ніколи не були на батьківщині предків і не бачили того величного спадщини, яке залишила їх сім’я в Україні (величний Троїцький костел зараз реставрують, а ось місцеве католицьке кладовище животіє в забутті). Лише людська пам’ять про Радзивіллів і їхнього останнього потомка, що бачили ці стіни досі живе в Олиці і буде жити, доки існує саме село.

30-01-2018 Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram

Коментування цієї статті закрите.