Пам'ятник Висоцькому в Мелітополі

Історія

Мелітопольський пам'ятник Володимиру Висоцькому Пам'ятник Висоцькому в Мелітополі

Фактично передісторія появи пам’ятника Володимиру Семеновичу Висоцькому (1938 – 1980) на мелітопольської землі почалася зі стихійної організації двох концертів в міському центральному Будинку культури 28 квітня 1978 роки перед виступом в Запоріжжі. Тоді ця подія практично паралізувала роботу цілого міста, а про бурю емоцій з виламаними дверима і кількістю квитків в двоє перевищуваною місця в глядацькому залі досі з придихом згадують очевидці тих подій і їх вдячні нащадки.

Свій відгук та давнє подія, яке залишилася лише в пам’яті та на єдиному збереженому фотознімку (інші, як і фонограми концерту, радянська влада вилучила як напівзаборонені) знайшло на початку нового третього тисячоліття під прапором незалежної України – з подачі місцевого бізнесмена Хасіма Шовкетовича Меметова ( 1960 – 2013) на світ народилася ідея спорудження пам’ятника радянському барду.

Пам'ятник В.Висоцькому в Мелітополі Пам'ятник Висоцькому

Практично втілити її в життя був покликаний дніпровський скульптор Костянтин Іванович Чеканов (1931 – 2000), який закарбував в камені своє бачення образу Висоцького за кошти все того ж мелітопольського підприємця. Відкриття ж пам’ятника біля відреставрованого Пасажу, що належав Маметову, відбулося 24 вересня 2000-ого.

Під знаком цієї події з’явився проект організації вечорів пам’яті видатного борця слова проти радянського режиму в пам’ятні дати його життя. Перший раз міні-фестиваль авторської пісні був проведений 25 липня 2002 року на літньому майданчику парку ім. Горького, а в наступні чотири роки під різними найменуваннями (“Ми пам’яттю твоєю живі”, “Життя – це мить”, “Зоряна дорога”, “Своя вершина”) він збирав під своїм крилом шанувальників творчості Висоцького з різних куточків країни.

Пізніше захід у менш офіційному руслі, організований більш в руслі меморіальних вечорів пам’яті присвячених творчої діяльності автора і виконавця пісень про вічні цінності в протиставленні тоталітарній системі перекручених цінностей, перейшов під опіку мелітопольської організації “Творча майстерня”

Архітектура

Пам'ятник Висоцькому в профіль (Мелітополь) Висоцький в профіль (пам'ятник, Мелітополь)

Мелітопольське творіння Чеканова являє собою застиглий в граніті образ великого барда в повний зріст на вершині п’єдесталу з трисходинкового стилобату в облицюванні полірованих червоних гранітних плит і вершини скелі з лаконічним написом об’ємними літерами “Володимир Висоцький”.

Сама постать співака в нехитрому одязі (светр, штани, туфлі без чіткого опрацювання деталей) відображена в динамічній позі виконання пісні з гітарою в руках. Весь емоційний акцент сконцентрований на натягнутих, як струни, венах, піднятих до неба очах, трошки відчинених у пісенному надриві губах, ненадумані позі – опора на праву ногу з лівою на вершині.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Запорізька обл., м. Мелітополь, пр. Богдана Хмельницького (орієнтир “Пасаж”).

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Е105 (Харків – Запоріжжя – Мелітополь – Алушта – Ялта) або Е58 (Одеса – Миколаїв – Херсон – Нова Каховка – Мелітополь – Новоазовськ). У місті по пр. Богдана Хмельницького до “Пасажу”, поруч з яким розташований пам’ятник Висоцькому.

Міжміським транспортом до Мелітополя, а потім міським – в центр до колишнього будинку Христова з пам’ятником барду перед центральним фасадом.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Пам'ятник Висоцькому в Мелітополі на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram