Церква святого Дмитра в Татарові

Історія

Церква святого Дмитра в Татарові Дмитрівська церква в Татарові

В якій далечі минулого лежать витоки існування храму в Татарові історія надійно ховає в глибинах своєї пам’яті, хоча існує імовірність, що його прародитель з’явився над річкою Прут десь в другій половині XVII століття разом із селищем, яке вперше згадується в історичних документах від 1670 року.

Достеменно відомо, що церква святого Дмитра вже існувала у XVIII столітті, вона теж була дерев’яна п’ятизрубна із окремо розташованню дзвіницею. Довгий час саме цей вік вважався історичним ниніснуючої будівлі, хоча пізніше виявлені документи довели, що це не так, і стара споруда припинила своє існування десь в середині XIX століття.

Будівництво нового храму почалося в 1856-ому. А вже через через чотирнадцять років його було реконструйовано за проектом польського архітектора Ф. Менчинского, що дало привід вважати його молодшим за реальний вік. При цьому перша згадка Татарівської святині в шематизмі з’являється лише десть років після останньої дати.

Фактично на існування церкви святого Дмитра мало вплинула Перша світова війна, а ось Друга світова привела на західноукраїнські землі атеїстичну владу комуністів. Майже неушкоджена під час бойових дій храмова будівля лишилася без господарів в 1956-ому, закрита за розпорядженням червоних рад.

Дзвіниця Дмитрівської церкви в Татарові Дмитрівської церкви в Татарові

Парафія практично на тридцять три роки припинила своє існування аж до падіння заборони на релегійне служіння. В 1987 році в столітніх дерев’яних стінах знов зазвучав голос ревної молитви, та почався довгий період покрокового оновлення пам’ятки архітектури гуцульського зодчества із збереженням п’ятиярусного іконостасу Андрія Ожеховського.

Протягом останнього десятиліття ХХ століття комплексу татарівській святині було надано пристойного вигляду всередині, а в 2002-ому вірян порадував новий різьблений проскинітарій місцевого майстра Юрія Цепецвера. Масштабна реконструкція, що була проведена в 2017-ому із збереженням інтер’єрного темперного живопису, повернула комплексу первозданний вигляд, яким він і зараз радує своїх вірян Української греко-католицької церкви.

Архітектура

Храм святого Дмитра в Татарові Татаровський храм святого Дмитра

Комплекс церкви святого Дмитра розташований на вузькому перешийку між трасою, що петляє між Карпатських гір та річкою Прут. Він знаходиться в південній частині цвинтарної ділянки площею в 0,7га за дерев’яно-металевим парканом на кам’яному фундаменті із кам’яними ж стовпчиками-колонами, що розкинулася в самому центрі села у вигину ріки.

П’ятизрубної (кожний з яких вінчають золочені маківки), виконаної у вигляді хреста з укороченими боковими раменами домінантою церкви слугує центральний зруб восьмерик на четверику з наметовим гонтовим покриттям та маленьким ліхтариком під маківкою на вершині. Перший ярус — зрубний виконаний із смерекових брусів з’єднаних врубами в простий замок з подвійним вирізом та потаємним шипом. Будівля оперезана піддашшям великого виносу, гонтовим як і покрівля.

Поруч з південного заходу від храму знаходиться двоярусна дзвіниця виконана в тому ж стилі, що і основна споруда: восьмерик на зрубному четверику під шатровим гонтовим дахом з піддашшям, з тією різницею, що верхній ярус — це відкрита галерея.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Івано-Франківська обл., с. Татарів, вул. Незалежності.

Як дістатися

По трасі Н09 (Мукачеве — Івано-Франківськ — Львів) до центральної частини Титаріва, де в петлі ріки знаходиться Дмитрівська церква.

Міжміським авто / залізничним транспортом, що прямують через Татарів, а далі до греко-католицького храму — один квартал на південь від зупинки / станції.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Церква святого Дмитра в Татарові на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram