Церква Різдва Богородиці Хмільнику

Історія

Центральний фасад Різдвяно-Богородичного храму в Хмільнику Центральний фасад Різдвяно-Богородичного храму

Старий скоріше за все дерев’яний храм, як осередок православної громади старого Хільнику, що з давніх-давен існував між річками Постушка та Південний Буг, з’явився на поштовому тракті на Уланів як мінімум в XVIII столітті, а можливо і раніше (за відсутності документальних даних точно встановити не можливо).

З рукописної історії відомо, що попередня дерев’яна парафіяльна церква Різдва пресвятої Богородиці вщент згоріла в 1804-ому від пожежі, що знищила майже всю побузьку частину міста (так звану Слободу). Але активна місцева громада, не дивлячись на власне лихо, одразу почала збір коштів на відбудову своєї святині та ще й в камені.

Вже через три роки в підвалини майбутнього храму був закладений наріжний камінь, а в 1810-ому новий невеличкий двокупольний з двоярусною дзвіницею над притвором був побудований на кошти своїх парафіян плюс дві тисячі карбованців допомоги від казни, освячений він відчинив двері перед своїми вірянами. Окрім цього в той час поруч були збудовані два дерев’яні будинки причту та двоповерхова кам’яна споруда на куту храмової огорожі, яка здавалася в оренду і приносила додатковий прибуток парафії.

Північний фасад храму Різдва пресвятої Богородиці Хмільника Північний фасад храму Різдва Богородиці Хмільника

А вже в 1865-ому почалася модернізація у зв’язку із новими реаліями Хмільнику – спочатку з’явилися нові кам’яні приділи по боках центральної нави за заповітом місцевого чиновника Плужинського вартістю в тисячу карбованців, а за два роки – подовжено вівтарний триярусний іконостас, який пізніше був частково пошкоджений при ударі блискавки в центральний купол.

Однак на цьому Різдвяно-Богородицький комплекс ще не набув своїх остаточних рис – його домалювали в 1898 році причтові господарські споруди під черепичним дахом, які зв’язали критий гонтою будинок священика та помешкання псаломщика під солом’яним дахом, що був зведений за три роки до того.

Після Першої світової війни 1914 – 1918 років, коли на руїнах московської імперії Романових постав люмпен під червоними стягами та окупував українські землі, почався атеїстичний наступ на віру у всіх проявах конфесій – храми масово зачинялися, а їхнє майно нещадно розграбовувалося.

Церква Різдва пресвятої Богородиці в Хмільнику Церква Різдва пресвятої Богородиці

За цих жахливих умов церква Різдва Богородиці в Хмільнику продовжила свою діяльність, навіть попри бойові дії Другої світової війни 1939 – 1945 років. Тоталітарний режим спромігся зачинити парафіяльну святиню лише в 1961-ому, пристосувавши будівлю після розбирання дзвіниці над притвором під ЗАГС.

Відновлення української незалежності та зняття всіх релігійних обмежень в 1995-ому повернули громаді церковну будівлю у повну власність. Перше богослужіння в ще пахнучих фарбою стінах відбулося 22 грудня 1995 року. З тієї пори продовжується шлях відновлення святині: в 2008 році поруч над криницею з’явилася кована дзвінця, а в 2014-ому було проведено капітальний ремонт зовнішніх фасадів. Тому зараз святиня, в скарбниці якої налічується чимало релігійних артефактів, є серцем православної громади міста разом із своєю недільною школою, де навчаються до трьох десятків діточок.

Архітектура

Дзвіниця церкви Різдва Богородиці в Хмільнику Дзвіниця церкви в Хмільнику

Трипридільна базиліка в класичному стилі Різдвяно-Богородицької церкви представляє собою прямокутний цегляний з подальшим тинькуванням периметр з колонним порталом центрального входу, напівкруглою апсидою та симетричними до неї прибудовами ризниць, що розташований в центрі сучасного міста в дельті злиття річок Пастуша та Південний Буг.

Стінну гладь споруди, храмовий ритм якій задають центральний купол на восьмигранному барабані з коробовими світловими вікнами та дві маленькі главки по кутах трансепту підкресленого декоративними фронтонами в профільованих фільонках, вертикально членують прості лопатки та коробові віконні отвори, а горизонтально – простий та профільований карнизи. Акцент зосереджений на центральному вході чотириколонним портиком та маківці середхрестя.

До комплексу церкви Різдва Богородиці також входять дві одноповерхові цегляні новобудови, які замикають південно-східний його кут, а також триярусна кована дзвіниця на цегляних пілонах першого ярусу, що боронить від негоди колодязь з кришталевою водою.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Вінницька обл., м. Хмільник, вул. Столярчука, 6.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Т0610 (Любар — Хмільник — Лука-Барська — Бар — Нова Ушиця), що прямує через Хмільник в тому числі по вулиці Столярчука, в глибині якої (орієнтир поворот на проспект Свободи) знаходиться храмовий комплекс.

Громадським транспортом до Хмільнику, а потім – міським, що прямує через центр. Церква Різдва Богородиці знаходиться в сусідньому з Міською радою кварталі.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Церква Різдва Богородиці Хмільнику на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram