Собор Покрова Богородиці Вінниці

Історія

Греко-католицький комплекс Покрова пресвятої Богородиці в Вінниці Соборний комплекс Покрова пресвятої Богородиці в Вінниці

Його надзвичайна передісторія почалася в той нелегкий час, коли тоталітарна країна рад фактична повністю знищила релігійну культуру на окупованих українських теренах після Другої світової війни, в тому числі через взяття під контроль останніх залишених осередків православ’я з призначенням в якості їхніх настоятелів з числа діючих агентів каральних органів КДБ – в 1957 році у зв’язку із забороною на проживання у Львові до Вінниці переселяється відомий сподвижник-редемпторист Григорій Мисак (1909 – 1978), турботами якого в місті і з’являється перша парафія Покрова пресвятої Богородиці.

Але з його смертю греко-католицька справа на півтора десятиліття завмерла, щоб активізуватися в 1991-ому разом із відновленням українського суверенітету. Два роки потому Вінницька міська рада дала позитивний висновок на клопотання греко-католицької релігійної громади і виділила земельну ділянку для будівництва її храму в сквері поруч із пам’ятником ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній станції.

Собор Покрова пресвятої Богородиці УГКЦ у Вінниці Собор Покрова пресвятої Богородиці у Вінниці

Будівництво почалося вже 30 травня того ж року, коли єпископ Филимон (Курчаба) (1913 – 1995) освятив наріжний камін майбутньої святині. Недивлячись на грандіозність проекту вже за три роки велична соборна споруда на березі Південного Бугу відчинила свої двері перед парафіянами, хоча роботи з оздоблення розтяглися ще на півтора десятиліття. Її було освячено на честь Покрова пресвятої Богородиці під опікою ордена редемптористів.

Згромадження найсвятішого Ізбавителя після п’ятдесяти п’яти років служіння Вінниці передали цю велику місію разом із своїм храмом за рішенням своєї провінційної ради та головної Київської архиєпархії української греко-католицької церкви передали до рук Згромадження Воплоченого Слова 15 січня 2012 року, яке виступає в якості духовного опікуна парафії і донині.

Архітектура

Центральний фасад вінницького греко-католицького собору Центральний фасад греко-католицького Покровського собору

Зведений у стилі модерн квадратний багатошаровий спрямований в гору (висота значно перевищує периметр) об’єм собору Покрова Богородиці з стилізованими вежами-барабанами вигідно підкреслений зеленню оточюючого скверу Чорнобильців, а блакитні води Південного Бугу та небесна блакить створюють ауру посланця небес. Поруч на півдні розташована його дзвіниця. Загалом комплекс завдяки нестандартному підходу архітектора має надсучасний вигляд з натяком на неземне походження.

Його декорове вбрання складається з великої кількості використаних дуг та кругів від увігнутих фасадів в обрамлені архівольтів до подовжених аркових віконних прорізів, від купольних з ребрами завершень до напывкруглих люкарн стилізованих під машикулі, від барокових спливів контрфорсів до опор шаломоподібних главок, від напівкруглих веж до навісів ганків. Архітектурне оформлення чотиристовпної дзвіниці відповідає стильовому рішенню собору – ті ж контрфорси, люкарни, кола та шаломоподібна главка з хрестом.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Вінницька обл., м. Вінниця, вул. Київська, 1.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р11 (Вінниця – Немирів – Ямпіль) або по трасі Е50 (М12) (Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кропивницький), а потім, не виїжджаючи на об’їзну, по Соборній через Центральний міст, поруч із яким розташовано собор Покрову Богородиці.

Громадським транспортом до Вінниці, а потім – по вулиці Соборній міським, що прямує на Замосття (греко-католицький храм розташований поруч із мостом).

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Собор Покрова Богородиці Вінниці на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram