Вінницький Будинок організацій (облрада)

Історія

Вінницького Будинок організацій Будинок організацій

Нова московська «країна рад» в період інтербелуму жила на широку ногу завдяки привласненню (прихованому під красивим словом «експропріація») всієї приватної власності попереднього царського режиму. Повернення селян на фактичне положення кріпосних та надприбутки від реалізації білого солодкого українського золота закордон за інвалюту дозволили такій організації, як вінницьке обласне об’єднання цукрової промисловості, замовити в першій половині 1930-х грандіозний проект своєї головної контори учню місцевої зірки архітектури Самуїлу Ісааковичу Рабіну (1905 – 1982).

Хоча авторство реалізованого проекту і досі лишається предметом спору серед знавців – він згадується у роботах Науково-дослідницького інституту теорії та історії архітектури як творіння Павла Федотовича Альошина (1881 – 1961) «Обласний будинок рад в Вінниці», але сам академік архітектури його серед своїх власних робіт не зазначає. В то же час зазначений в документах основний виконавець замовлення цукрового тресту Рабін наголошував, що його первинний проект цієї будівлі не був втілений в життя «не з вини автора».

Кутовий ризаліт вінницької обласної ради Кутовий ризаліт вінницької облради

Тому скоріш за все споруда була симбіозом творіння двох майстрів – вчителя та його учня, і в якийсь момент будівництва, що почалося в 1936-ому, масивний п’ятиповерховий з семиповерховим круглим ризалітом Будинок установ харчової промисловості перетворився на чотириповерховий з п’ятиповерховим кутовим круглим ризалітом Будинок організацій.

Будівництво тривало до початку бойових дій 1941-ого розв’язаної Москвою та нацистською Німеччиною Другої світової війни на Вінничині. На німецьких світлинах окупаційних часів споруда вже спалена вщент, хоча так і залишається питання чи встигла вона прийняти своїх перших мешканців до руйнування?

Після повторної радянської окупації України велична будівля стала спокусою для головного управлінського органу тоталітарного режиму – Вінницького обласного комітету комуністичної партії. Саме тому її відновленням був призначений керувати сам головний міський архітектор Антоній В’ячеславович Крейчі (1914 – 1999).

Кутовий ризаліт вінницького Будинку організацій Кутовий ризаліт Будинку організацій

Цікавим залишається факт, що всемогутня комуністична партія, під контролем якої знаходилося всі ресурси та організації країни рад до початку 1970-х платила орендну платню Об’єднанню цукрової промисловості, що саме по собі було чимсь надзвичайним.

Після падіння тоталітарного радянського режиму та відновлення української незалежності панування компартії наказало «довго жити», а святі стіни зайняли керівний апарат Вінницької обласної адміністрації, який працює тут і донині.

Архітектура

Чотириповерхова (верхній – атиковий) складнопрофільна кутова цегляна тинькована споруда вінницького Будинку організацій з ризалітами (кутовий круглий п’ятиярусний під куполом) є типовою представницею радянського неокласичного стилю характерного для міжвоєнного періоду ХХ століття.

Вінницька обласна рада (Будинок харчопрому) Вінницька обласна рада

Масивні деталі її декору, що складаються з пілястр іонічного ордеру, центральної проїзної арки з архівольтом на імпостах та замковим каменем, прямокутних і квадратних вікон із шропсами в лиштвах та без, балкона між прямокутними ризалітами за балюстрадою, що повторює лобовий парапет на даху, при доволі витягнутому периметрі гармонійно вписують споруду в оточуючий ландшафт міської забудови.

Особливу уваги заслуговує величний круглий кутовий ризаліт з балконом-антресолью верхнього зала засідань. Його трирівневі колони іонічного ордеру, балкони другого ярусу, профільовані карнизи, неширокий фриз, арки в архівольтах із замковим каменем верхнього ярусу та парні пілястри атику при всій масивності споруди в поєднанні створюють доволі легкий візуально сілуєт.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Вінницька обл., м. Вінниця, вул. Соборна, 70.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р11 (Вінниця – Немирів – Ямпіль), містом по Немирівському шосе – вул. Лебединського – вул. Островського – через міст або по трасі Е50 (М12) (Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кропивницький), а потім по Хмельницькому шосе до вулиці Соборної, в центральній частині якої розташована Вінницька облрада.

Громадським транспортом до Вінниці, а потім громадським – до зупинки «Театральна», поруч з якою знаходиться Будинок організацій.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Вінницький Будинок організацій (облрада) на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram