Готель "Палас" в Вінниці

Історія

Центральний фасад прибуткового будинку Шерра в Вінниці Центральний фасад прибуткового будинку Шерра

Фактично прибутковий будинок, в якості якого він був замовлений місцевим книгаром (в його володінні знаходилися букіністична та паперова крамниці, друкарня, бібліотека), Романом Борисовичем Шерром, для спорудження на невеличкій власній земельній ділянці вздовж центральної тоді ще Поштової вулиці, став одним з перших вінницьких проектів новозатвердженного на посаді головного міського архітектора Григорія Артинова (1860 – 1919).

Закінчений проект датований 1901 роком, а будівництво тривало ще кілька років потому. При чому від початку свого функціювання прибутковий будинок перетворився на готель «Палас» з прилаштованим під торгівлю першим поверхом, в якості якого він існував лише трохи більше за десятиліття, а потім окупаційна московська царська влада втягнула українські землі в Першу світову війну, і період економічного розквіту змінився на занепад.

Сподівання на відродження, які підприємницькі кола пов’язували із поверненням Україною незалежності в 1918-ому, на сім десятиліть загасили московські окупанти, що захопили вінницькі терени два роки потому, встановивши диктатуру пролетаріату з ліквідацією приватної власності під красивим словом «експропріація».

Вінницький готель "Палас" в Вінниці Вінницький готель "Палас"

Так колишній готель став власністю країни рад, яка протягом свого панування пристосовувала його під різноманітні адміністративно-соціальні потреби, згідно нагальних вимог часу, доки всі апартаменти не перетворилися на житлові, але перший поверх так і залишався під крилом бога торгівлі Гермесу.

З поверненням ж української незалежності 1991 року будівля пережила свою реінкарнацію в якості прибуткового будинку – її приміщення змінили призначення на торгівельно-офісні, частина з яких здається як готельні номери, а вдале місце розташування фасадом на головній вулиці – забезпечило міське фінансування на його реставрацію в 2010-х. Тому зараз пам’ятка архітектури місцевого значення, хай і не повністю відновила свій первинний образ (втрачені балкони другого та третього поверхів), але майже впритул наблизилась до нього.

Архітектура

Центральний еркер готелю "Палас" в Вінниці Центральний еркер готелю "Палас"

Побудований центральним симетричним (вісь симетрії по центральному входу) виважений триповерховий п-подібний периметр цегляний з тинькованим фасадом являє собою яскравого представника ренесансу без домішків, що було не характерно для вінницьких споруд початку ХХ століття. З внутрішнього боку ділянка дозволила архітекторові спроектувати власний невеличкий дворик.

Головний візуальний акцент споруди сконцентрований на дворівневому прямокутному еркері на консолях, які прикрашають барельєфи атлантів, під зімкненим покриттям з круглим вікном в люкарні, парні напівкоронни коринфського ордеру з гірляндами та стилізований герб на чолі. Загалом ж малюнок центрального фасаду складається з кутових пілястр доричного ордеру та великих прямокутних вікон першого ярусу, доричних пілястр та акцентованого маскаронами і листами аканту замкового каменю – другого, аркових вікон на консолях в обрамленні профільованих архівольтів із замковим каменем на імпостах коринфського ордеру – третього.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Вінницька обл., м. Вінниця, вул. Соборна, 38.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р11 (Вінниця – Немирів – Ямпіль), містом по Немирівському шосе – вул. Лебединського – вул. Островського – через міст або по трасі Е50 (М12) (Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кропивницький), а потім – Хмельницькому шосе. Далі по Соборній до колишнього готелю «Палас» (орієнтир – площа Незалежності).

Громадським транспортом до Вінниці, а потім громадським – до зупинки «Майдан Незалежності».

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Готель "Палас" в Вінниці на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram