Ботанічний сад "Поділля" Вінниці

Історія

Клумба на центральній алеї Вінницького ботанічного саду Клумба на центральній алеї ботанічного саду

Коли українські землі скільки-небудь оговталися від наслідків найжахливішої в новітній історії, розв’язаної Москвою та Берліном останньої світової війни, увага місцевого самоврядування перемкнулася на більш соціально-орентовані проблеми. У Вінниці однією з них стало облаштування зелених зон для відпочинку містян, а шляхом рішення – закладання в 1963-ому поруч із Пирововською Вишнею ботанічного саду «Поділля».

Причому скромністю за народний кошт радянські правителі не страждали, тому землі під новостворену зелену перлину було виділено аж сімдесят гектарів на мальовничому березі Вишенського озера – так у міста появився власний справжній ліс.

Вкладені чималі кошти і праця були гідно оцінені вже в 1977-ому, коли сад отримав почесне звання пам’ятки садово-паркового мистецтва разом із своїми сімостами тисячами представників царства Флори, які були висаджені за такий невеличкий проміжок часу поряд із розбиттям на тематичні зони для зручності науково-практичних досліджень. А затишні алейки із зручними усамітненими місцями для відпочинку перетворили його на улюблене місце відпочинку містян.

Вінницький ботанічний сад Ботанічний сад Вінниці

Зі створенням місцевого аграрного університету в 1982 роцы ботанічний сад став його науково-практичним посібником під відкритим небом з його Дендрарієм, Розсадником, Зимовим садом та цілою низкою вузькопрофільних відділів дослідження рослинного світу, на базі якого виросли цілі покоління фахових спеціалістів, що поступово перефарбовують мапу України в зелений колір.

В перші складні роки відновлення української незалежності пам’ятка садово-паркового мистецтва поступово занурювалася в занепад, заростаючи самосівом та наблизижаючись до свого природного стану; з досягнень став лише новий яблуневий сад закладений в 2005-ому. Лише зараз вона поступово починає здобувати своїх первинних рис, за які свого часу отримала високий державний статус, і поступово майже дикий ліс перетворюється на ошатний парк.

Архітектура

Алея ботанічного саду Вінниці Алея ботанічного саду

Нині великий простір саду в 51,1 гектарів на правому березі річки Вишня (Вишенське озеро) поділена на двадцять тематичних зон-лісових асоціацій для зручності дослідження рослинного світу, хоча оку не досвідченого глядача цього майже не помітно в англійському (природному) ландшафтному плануванні. Серцем його служить Дендраріум, звідки саджанці розлітаються всім Поділлям, а душею – Зимовий сад площею в 360м.кв. з його екзотичною флорою (сакуленти, аукуба, бегонія, амариліс, герань, драцена, епіфілюм, пальми віялова та фінікова, пеларгонія, фатсія, філодендрон, ціперус, лимон, олеандр).

Загалом територія саду налічує в своєму реєстрі більше мільйона одиниць дерев, чагарників та рослин. Причому найбільш цінними представниками є різновиди грабу, платану, берези, дубу, каштану та соснових (сосна, ялина, кипарисовик, ялівець, туя). З квіткових ж свою любов вінничан здобули агератум, аліссум, бегонія, жоржина, канни, лаватера, примула, рудбекія, сальвія, цинія, функії.

Додаткова інформація

Місце розташування: Україна, Вінницька обл., м. Вінниця, вул. Пирогова / вул. Гніванське шосе.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Р11 (Вінниця – Немирів – Ямпіль) або трасою Е50 (М12) (Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Кропивницький). В місті: Немирівське шосе – вул. Юності – вул. Пирогова, вздовж якої розташовано ботанічний сад.

Громадським транспортом до Вінниці, а потім міським, що прямують по пр. Юності на Вишню, де розташований пам’ятник садово-паркового мистецтва державного значення.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Ботанічний сад "Поділля" Вінниці на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram