Менонітська кооперативна крамниця в Грушівці

Історія

Менонітська кооперативна крамниця в Грушівці Менонітська крамниця в Грушівці

Самотня закинута споруда в самісінькому центрі колишнього менонітського Олександркроне (зараз Грушівка) прямо навпроти місцевої Сільської школи, що існувала від самого заснування колонії в 1857 році сорока родинами молочанських колоністів, які прийшли на вільний південний берег Юшанли після отримання від управи в своє розпорядження три тисячі десятин орної та лугової з пагорбами землі, що раніше значилася в резерві.

Перша крамниця, як неодмінна ознака цивілізованого поселення, з’явився тут невдовзі після початку розбудови селища (1860-ті). Був він кооперативним; для розташування, як доказ його виключного статусу, обрано почесне місце в центральному кварталі серед заможної забудови родин-засновників з північного боку вулиці, хоч зведений, втім як і всі інші адміністративно-громадські споруди того часу, – лише з деревини.

Пізніше, коли громада міцно стала на ноги і накопичила достатньо коштів (десь на рубежі XIX та ХХ століть), споруда отримала нові ошатні муровані обладунки. В той самий час, як приватна ініціатива його мешканців, в Олександркроне з’явилися крамниці металевих виробів (Х. Фаста) та меблевий (К. Нойштедтера).

Грушівський менонітський кооперативний магазин Грушівський кооперативний магазин

А потім будуть Перша світова війна 1914 – 1918 років з гоніннями на німецьких колоністів, радянська окупація з експропріацією всієї приватної власності, виселення менонітів в чисте поле південніше збудованого їхніми руками села… Так кооперативна крамниця опинилася в середині 1920-х в державній власності і продовжувала діяти вже в якості місцевого підрозділу торговельної мережі країни.

Комерційному серцю Грушівки (назву село отримало після об’єднання з сусіднім Ліхтфельдом) небесний покровитель торгівлі відміряв всього сто років існування, за які він пережив чисельні зміни уряду, форми власності та підданства, аж допоки в 1991-ому не повернув собі українське. Хоча новітні часи були до споруди поважного віку не дуже милосердні – крамниця всередині зачинилася, вікна заклали цеглою, а подвір’я зараз використовується для зберігання сільськогосподарської техніки.

Архітектура

Прямокутну одноповерхову під двосхилим дахом (нині шиферним, раніш – черепичним) колись білену по не тинькованій цеглі споруду з прибудовою на заході, що торцем виходить на центральну вулицю Грушевки, прикрашають кутові лопатки, коробові арки в простих лиштвах з акцентованою брівкою та профільований лобовий карниз (всі елементи виконані методом фігурної кладки).

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Запорізька обл., с. Грушівка, вул. Олександрівська.

Як дістатися

Автошляхом Т0401 (Дніпро-Мелітополь), з Токмака по О081869 через села Веселе – Запоріжжя – Новомиколаївка – Могутнє або з Світлодолинська через Орлово – Новомиколаївку – Могутнє до Грушівки. Колишня кооперативна крамниця розташована в центрі села вздовж центральної вулиці.

Приміським чи попутним транспортом, що прямує з Токмаку через Грушівку. Торгівельна споруда розташована в центрі селища.

Вікторія Шовчко

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram