Народжена у Вишнівці

Опубліковано Вікторія Шовчко 31-05-2012

Тихий куточок на Тернопільщині з чарівним палацом на високому обриві над неспішними водами річки, що потопає в зелені саду. Спокійне життя в княжому маєтку.

Ніхто й припустити не міг, що саме тут у 1516 році народиться той, хто створить перший організований оплот української свободи – фортецю на острові Мала Хортиця (прародительку Запорізької Січі) – Дмитро Вишневецький.

Читати далі »

Білгородські рогаті

Опубліковано Вікторія Шовчко 23-05-2012

Ніч. І сприйняття реальності вже порушується. Навіть самі відчайдушні сміливці (хоч і не зізнаючись самим собі) загострено реагують на тіні, звуки, відблиски…

Що вже говорити про таке загадкове і мало вивчене місці як Білгород-Дністровська фортеця та її околиці. Тут таємниць хоч відбавляй, чому чимало сприяє тривала бурхлива історія існування, починаючи з VI століття до н.е.

Читати далі »

Великий дар перемоги

Опубліковано Вікторія Шовчко 05-05-2012

Полтавська перемога 1709 року. Значення її для розвитку Росії переоцінити неможливо. Але все ж головний подарунок, який вона дарувала країні – Великий місто.

Так, так, саме Полтавській перемозі Росія зобов’язана Петербургом з його невагомими палацами і набережними, що потерпають у тумані під мирний сон мармурових левів; кришталевим повітрям каналів і золотоглавими храмами, які дрімають під мелодійний дзвін Петропавлівського собору…

Читати далі »

Жартома

Опубліковано Вікторія Шовчко 04-05-2012

Перегони, азарт, кураж. Не було б всього цього в Російській імперії, а іподроми продовжили б тягнути своє жалюгідне існування (не дивлячись на появу тоталізатора) коли б не його величність Випадок…

На столичному іподромі при явному фаворита жеребці Перкуні під сідлом професійного жокея-англійця Амброза забіг виграла темна конячка Фаг-о-Балла. Виграшна ставка по купленому на удачу квитку склала аж тисячу триста дев‘ятнадцять рублів.

Читати далі »