Торгові ряди Жовкви

Історія

Галерея-аркада торговельних рядів Жовкви Галерея жовковських торгових рядів

Магдебурзьке право, що стало каталізатором для розвитку багатьох среденевекових міст (Жовква отримала в 1603 році), і милості короля польського Сигізмунда III (1566 – 1632) піднесли всього півстоліття тому нікому не відоме селище Винники на вершину торгової популярності і багатства, що їй наслідувало.

Втілення ж у життя амбітних планів нового власника – Станіслава Жолкевського (1547 – 1620) – з облаштування нової фамільної резиденції згідно ідей “ідеального міста” на початку XVII століття ставило торговельну частину, як запоруку майбутнього благополуччя, у главу кута.

Так для забезпечення комфортного ведення бізнесу підприємливого люду, який стікався сюди з усіх куточків Європи, по периметру Ринкової площі і прилеглих вуличок всі будинки (крім храму св. Лаврентія, ратуші і безпосередньо замку) мали на першому ярусі відкриті галереї.

Одна з таких аркад, що об’єднує чотири впритул побудованих будинки, замикала північно-східний периметр торгових рядів Вічевої площі Жолвки. Протягом чотирьох століть, не дивлячись на руйнування причинені всеосяжними пожежами (1691, 1699, 1717, 1833…), коли практично знищувався весь міський центр, вона виконувала свої функції, одночасно даючи і хліб (на першому поверсі велася торгівля), і дах (другий поверх складався із житлових приміщень) своїм господарям.

Переживши на своєму віку без значних втрат не тільки численні зміни підданства, але й війни світового масштабу, торгові ряди і нині все так само віддано служать богу-покровителю Гермесу, неспішно ведучи свій бізнес під заступництвом вікових стін, щоб надати містечку в декількох десятках кілометрів від Львова риси істинного средньовічного європейця на сучасній українській землі.

Архітектура

Збережені жовковські торгові ряди Торговельні ряди Жовкви

Комплекс уцілілих у вирі часу торгових рядів Жовкви являє собою побудованих стіна до стіни чотирьох будівель (три перші – двоповерхові, а замикаюча має один ярус), об’єднаних єдиним підсіннями (відкритою арочною галереєю) з приміщеннями для ведення бізнесу, але відрізняючихся одна від одної як архітектурним рішенням внутрішнього планування, так і зовнішніми фасадами.

Так будинок під № 13, розташований через дорогу від костелу святого Лаврентія, являє собою цегляно-кам’яний прямокутник під трисхилим дахом з розчленованим пілястрами фасадом. Всі приміщення першого поверху перекриті хрестовими склепіннями, в той час як другий – плоскими.

Примикаючий до нього будинок № 14 – це г-подібна в плані споруда, виконана з каменю та цегли, під двосхилим дахом, склепіння якої, як і у попередньої, хрестові на першому ярусі і плоскі – на другому. Відмінною архітектурною особливістю його є рустований портал входу і профільовані карнизи над арками.

Третья будівля комплексу жовківських торгових рядів під № 15 являє собою складений з каменю та цегли прямокутний об’єм під двосхилим дахом з перекриттями як і у інших споруд комплексу ( хрестові – перший поверх, плоскі – другий).

Кутова будівля по Вічевій площі 16 єдина одноповерхова під трисхилим дахом у північно-східному ряду, і хоча воно також цегляно-кам’яне і має прямокутний контур, але відрізняється від сусідів більш скромним оформленням, що гармонійно підкреслює його індивідуальність.

Додаткова інформація

Адреса: Україна, Львівська обл., м. Жовква, пл. Вічева, 13 – 16.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі М 09 ( E372 ) (Львів – Жовква – Рава-Руська). У місто прямувати по дорозі Т1425 (Івано-Франкове – Жовква – Кам’янка-Бузька), яка проходить вздовж аркади торгових рядів.

Громадським транспортом до автовокзалу Жовкви, де, пройшовши повз будівлю синагоги, повернути ліворуч – паралельну вулицю відкриває шуканий торгово-житловий комплекс.

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Торгові ряди Жовкви на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram