Каплиця і хрест у Кам'яних могил

Історія

Меморіал пам'яті загиблим русичам у державному заповіднику Кам'яні могили Меморіал пам'яті русичей у заповіднику Кам'яні могили

На піднесеному плато серед рівнини українських степів в оточенні гранітних велетнів розташована маленька біла споруда з православним хрестом на вершині – це каплиця на честь символу слов’янської доблесті і непереможної сили Іллі Муромця.

Історія цих степів впродовж тисячоліть існування роду людського до Різдва Христового писалася пилом з-під копит розпалених боєм коней, іскрами схрещених мечів, морем пролитої крові відважних воїнів під пильним оком бога війни Ареса здебільшого туманна через брак достовірних документальних джерел тих часів.

І навіть відомості про оспівану в літописі битву на Калці 31 травня 1223 року, яка стала відправною точкою в розвитку відносин між Київською Руссю і Монгольської імперією на наступні кілька століть, досить відносно вказують на базування табору князя Мстислава Романовича ( – 1223) на високому місці Кам’яних могил.

Каплиця Іллі Муромця в державному заповіднику Кам'яні Могили Каплиця Іллі Муромця в заповіднику Кам'яні Могили

Потім вже на прикінці другого тисячоліття по цій землі прокотиться обпалююча хвиля Другої світової війни (1939 – 1945), яка забрала з собою мільйони людських життів, щоб вписати кров’ю полеглих воїнів чергову сторінку в літопис цін людських амбіцій, жадання слави і гордині.

Вщух громовий гуркіт тих воєн вдалині, але пам’ять про всіх слов’ян, які на ратному полі склали голову за свободу і незалежність своєї країни, залишилися в пам’яті нащадків, що стало приводом до спорудження тут в ознаменування 775-річчя пам’ятної битви на Калці уклінного хреста, освяченого 31 травня 1998 року настоятелем Свято-Невської православної громади протоієреєм Олександром.

А ще через рік на простори пам’ятника природи з довгою історією під прапором бога війни прийшла блага вість, споруджена спільними зусиллями козачих об’єднань Війська Запорізького і Донбасу, у вигляді православної каплиці на честь знаменитого слов’янського богатиря Іллі Муромця – захисника землі Київської Русі.

Уклінний хрест в державному заповіднику Кам'яні могили Уклінний хрест в заповіднику Кам'яні могили

Її спорудження було приурочено до святкування народження нового тисячоліття з вірою в серці на мирне майбутнє і пам’яттю про кров предків, які захищали цю землю. Головною ж святинею маленького храму під захистом простого слов’янського замку стала подарована ченцями Києво-Печерської Лаври чудотворна ікона Іллі Муромця з частинкою його мощей, якій люди приписують цілющу від різних недуг силу.

Нині, на ряду із залишеними скіфами та половцями кам’яними статуями, на території заповідника капличка і хрест – мабуть єдині рукотворні пам’ятки, до яких не заростає народна стежка в будь-який час року. І лине низка паломників в це містичне місце, де повітря просочене запахом минулих століть і відчувається майже матеріально подих історії.

Архітектура

Білий квадратний (сторона – 4м) периметр каплиці Іллі Муромця в самому серці заповідника Кам’яні могили являє собою просту одноповерхову потиньковану і побілену споруду під чотирьохсхилим дахом, увінчану маленькою маківкою на кубічному постаменті з православним хрестом на вершині. Безцінний вміст святині надійно охороняють проста дерев’яні двері на залізних петлях.

Внутрішній інтер’єр храму, розташованого біля південної огорожі садиби заповідника, так само витриманий в аскетичному стилі – та ж білизна стін, іконостас з декількох ікон, різьблений хрест, лампадка та покритий червоним оксамитом стіл… Але простота оздоблення лише підкреслює духовну сутність, якої не знайомий приземлений лиск.

Іконостас каплиці Іллі Муромця в державному заповіднику Кам'яні могили Іконостас каплиці Іллі Муромця в заповіднику Кам'яні могили

Уклінний хрест, що височить на невеликому гранітному оголенні навпроти західної огорожі садиби, спочатку був виконаний з вапняку і його поверхня була прикрашена стилізованим зображенням Хреста. Але вітру і негода підточили його фундамент, і хрест звалився, розколовшись на частини, які нині відкривають собою туристичний маршрут.

Друга ж версія пам’ятника битві при Калці являє собою потужний чотирикутний постамент сірого граніту зі скошеною вершиною, який вінчає православний хрест. Окрасою його служить напис: “Мандрівник, ми тут лежимо, чесно склавши свої голови за Віру і Батьківщину. Пам’ятай нас, Господи, у царстві Твоєму”, а біля підніжжя його височіє осколок необробленого рожевого граніту з пам’ятною табличкою про час закладки перового хреста на цьому місці.

Додаткова інформація

Місце знаходження: Україна, Донецька обл., сел. Назарівка.

Як дістатися

Автотранспортом по трасі Т0803 (Маріуполь — Володарське — Розівка — Куйбишеве — Запоріжжя) до стели “Заповідник “Кам’яні могили”“, а потім уздовж покажчиків до садиби доглядачів, з південного боку якої знаходиться каплиця.

Громадським автотранспортом з Маріуполя у напрямку Розовки до Назарівка, а потім пішки близько години (асфальтова дорога – більш накатана колія – джерело – підйом на гору – садиба доглядачів).

Вікторія Шовчко

Переглянути розташування Каплиця і хрест у Кам'яних могил на мапі

Обговорити статтю в спільноті

Поділитися в FacebookДодати в TwitterДодати в Telegram